SKUPŠTINA: Zoran Živković kažnjen sa 7.589 dinara
Foto: Beta

Administrativni odbor

SKUPŠTINA: Zoran Živković kažnjen sa 7.589 dinara

Politika -
Kazna mu je izrečena posle opomene koju mu je 28. maja uputila predsednica parlamenta Maja Gojković

BEOGRAD - Administrativni odbor Skupštine Srbije kaznio je poslanika Zorana Živkovića sa 7.589 dinara zbog opomene koja mu je izrečena na sednici skupštine 28. maja.

U stenogramu, koji je priložen na sednici, piše da je Živković rekao predsednici parlamenta Maji Gojković, koja je u tom trenutku vodila sednicu:„Ja sam jedan od dvojice samostalnih poslanika i mi smo se dogovorili da ja mogu da koristim pet minuta u raspravi u pojedinostima, što je već korišćeno u vašem odsustvu... Aposlutno sam dobijao pravo na reč po ovom članu i bilo bi jako interesantno da kažete zašto mi to zabranjuejte sada“.

Gojkovićeva mu je odgovorila - zato što kao predsedavajući imam poptuno drugačije tumačenje. Živković je na to dobacio - jel da!, a Gojkovićeva mu je nakon toga izrekla opomenu “zbog načina komunikacije s predsednikom“.

On je negodovao zbog opomene koju mu je izrekla predsednica skupštine pošto je citirao Poslovnik o radu koji kaže da “narodni posalnici koji nisu članovi poslaničkih grupa medjusobnim dogovorom odredjuju najviše tri učesnika u pretresu u pojedinostima koji imaju prvo da govore svako po jednom do pet minuta”.

Kazna poslaniku i predsedniku Nove stranke doneta je na današnjoj sednici Administrativnog odbora sa dva uzdržana glasa. Živković je na sednici Odbora pitao da li postoji drugi i apelacioni organ koji može da odlučuje o evenutalnim žalbama na odluku predsedavajućeg sednicom, na šta mu je predsednik Odbora Zoran Babić odgovorio odrično.

"Administrativni odbor nije apelacija, ne odlučuje da li je bilo povrede Poslovnika, to je posao predsednika ili predsedavajućeg sednicom. Ovde nije mesto debati da li je bilo potrebe da se izrekne opomena ili ne“, rekao je Babić.

Na to je Živković upitao koja je onda svrha tog odbora i dodao da u tom slučaju može da se „postavi kasica pored stola predsedavajućeg i direktno ubacuje novac pošto se izrekne opomena“.

On je od članova odbora zatražio da se izjasne kao kolege i kažu da li je „jel da?“uvredljivo.

Poslanik DHSS Oligica Batić podržala je Živkovića u stavu da njegovo pitanje nije bilo uvredljivo i ukazala da je problem u Poslovniku koji je po njenom mišljenju izuzetno loš.

Odbor je takodje prihvatio ostavku na posalničku funkciju Sanji Tucaković, izabranoj na listi SNS i odobrio obavljanje druge javne funkcije posalnicima SPS i SNS Novici Tončev i Milanu Novakoviću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track