KOMERSANT: Beograd uverio Moskvu da ne mora da bira između Rusije i EU
Foto: Tanjug

Šta piše ruska štampa

KOMERSANT: Beograd uverio Moskvu da ne mora da bira između Rusije i EU

Politika -
List navodi da su srpski lideri uverili gosta da Beograd ne mora da bira između EU i Rusije i da realizacija Južnog toka odgovara nacionalnim interesima Srbije

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetio je Srbiju, jednu od retkih evropskih zemalja koje su sačuvale dobre odnose sa Moskvom posle početka ukrajinske krize, piše moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da su srpski lideri uverili gosta da Beograd ne mora da bira između EU i Rusije i da realizacija Južnog toka odgovara nacionalnim interesima Srbije.

Dnevnik dodaje da je poseta Lavrova Beogradu izazvala veliki interes medija. Prve izjave je dao već po izlasku iz aviona, a kada je polagao vence na spomenik sovjetskim oslobodiocima, čekale su ga desetine Beograđana sa ruskim zastavama.

Komersant prenosi i da je aktivistkinja lokalne patriotske organizacije "Zavetnici" uručila Lavrovu majicu sa natpisom "Srbija i Rusija - večna braća". "Rusija je naša druga domovina, a Srbija treba da se priključi evroazijskoj integraciji", rekla je ona listu.

"Vlasti Srbije, međutim, imaju pragmatičniju poziciju. Beograd, koji je pre par godina dobio status kandidata za ulazak u EU, ne odbacuje kurs evrointegracija", piše list i dodaje da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odgovorio na pitanje koje je sve interesovalo - o poziciji Srbije u odnosu na Južni tok", piše dnevnik.

Komersant ukazuje da je Dačić izjavio da je Južni tok u nacionalnim interesima Srbije, a da je Lavrov podrzao takav stav.

"Investicije Rusije u Srbiju ne ograničavaju se na Južni tok - one iznose ukupno oko milijardu dolara, i u Beogradu računaju da će ih značajno povećati. Ali, mnogi strani investitori, među kojima i ruski, suočavaju se u Srbiji sa ozbiljnim problemima, sve do očigledne diskriminacije", piše list.

Dnevnik dodaje da je i premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao da će biti prekinuta praksa grubog kršenja prava stranih akcionara. Rosijska gazeta i Nezavisima gazeta u kratkim izveštajima o poseti navode da Srbija nije odbacila Južni tok.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track