Austrijski kancelar danas u Beogradu
Foto: Reuters

Balkanska turneja

Austrijski kancelar danas u Beogradu

Politika -
Verner Fajman će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a zatim putuje u Sarajevo na susret sa tamošnjim šefom bosanske vlade Vjekoslavom Bevandom

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) posetiće danas Beograd u okviru balkanske turneje, samo par nedelja pošto je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravio u Beču.

Kako je najavljeno u Beču, Fajman će, zajedno sa ministrom odbrane Geraldom Klugom, u četvrtak, najpre doputovati u Beograd, a potom će otputovati u Bosnu i Hercegovinu. U Beogradu on će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a u Sarajevu sa tamošnjim šefom bosanske vlade Vjekoslavom Bevandom.

U Prištini, u petak, planiran je susret sa pripadnicima austrijske vojske pri Kforu, a istog dana, na kraju balkanske turneje Fajman će se, u Brdu kod Kranja, sastati sa premijerima Slovenije i Hrvatske, Alenkom Bratušek i Zoranom Milanovićem.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravio je, početkom ovog meseca, u zvaničnoj poseti Beču, tokom koje se sastao sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom, kao i šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom.Fajman, tada, zbog ranije preuzetih obaveza, i odsustva iz Beča, nije imao prilike da primi svog srpskog kolegu.

Vicekancelar Špindleger je tokom posete Vučića rekao da je Austrija zadovoljna što se Srbija uspešno kreće putem ka EU, i ocenio da je početak pregovora otvorio novo poglavlje."Možete računati na nas jer smo uvereni da Srbija treba da postane članica EU i želimo da joj svakodnenvo pružamo podršku na tom putu", naglasio je vicekancelar. On je takođe najavio da će podstaći austrijske firme da investiraju u Srbiju.Ministar Kurc je, prilikom posete Vučića, izjavio da je njegovoj zemlji Zapadni Balkan prioritet i da će Austrija nastaviti da pruža podršku Srbiji u saniranju posledica poplava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track