FAJMAN KOD VUČIĆA: Austrija dobar i pouzdan partner na putu ka EU
Foto: Tanjug

Balkanska turneja

FAJMAN KOD VUČIĆA: Austrija dobar i pouzdan partner na putu ka EU

Politika -
Iz kabineta austrijskog kancelara, uoči posete, rečeno je da njegova balkanska turneja, u okviru koje danas boravi u Beogradu, ima za cilj podvlačenje evropske perspektive zapadnog Balkana, kao i pružanja doprinosa stabilnosti i mira u regionu
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Srbija želi što bliže odnose sa Austrijom, zato što iz Austrije u Srbiju dolazi najveći broj investicija, a očekujemo da će ih biti još više, poručio je danas u Beogradu premijer Aleksandar Vučić. Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) izjavio je da će Austrija biti dobar i pouzdan partner Srbiji na putu ka EU.

Vučić je, nakon razgovora sa saveznim kancelarom Austrije, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da Srbija od austrijskih investitora hoće da uči kako da i mi imamo uspešnu privredu i investitore koji će da ulažu u Austriju."Siguran sam da taj preduzetnički duh u Srbiji ne može da umre", uveren je premijer. Poručio je i da Srbija sa Austrijom želi i dobre političke odnose, iako je, kako je rekao, u razgovoru najviše reči bilo o ekonomiji i evropskom putu Srbije.

"Srbija će uraditi sve, iako smo suočeni sa dnevnim problemima, zbog kojih ponekad može da izgleda da odlažu ispunjavanje obaveya, ali, mi ćemo naše obaveze na evropskom putu da ispunjavamo", rekao je Vučicć i dodao da je to nešto o čemu je razgovarao i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom nedavnog boravka u Berlinu.

Vučić je rekao i da je sa saveznim kancelarom Austrije razgovarao o poglavljima 23 i 24, istakavši da Srbija mnogo toga mora da promeni kada je u pitanju vladavina prava i pravna država."To je preduslov za bolju ekonomiju, dolazak većeg broja investitora. Mi moramo da budemo konkurentniji, bolji od ostalih u regionu da bismo privukli investitore", rekao je Vučić.

On je naglasio da je zahvalan austrijskom kancelaru, jer doživljava Srbiju kao važnog partnera na zapadnom Balkanu, navodeći da se "nikada nećemo libiti da iskoristimo poznanstvo i prijateljstvo i da pozovemo Austriju kad nam podrška bude potrebna.

Vučić je naglasio da će Srbija i dalje biti faktor stabilnosti, a ne nestabilnosti regiona, i dodao da misli da je uloga Srbije u Evropi i zapadnom Balkanu veoma važna. "Ne libim se da kažem da smo uvek spremni da saslusamo savete prijatelja", rekao je Vučić, ističući da Srbija vodi politiku u ime svojih građana, ali da bismo voleli kad bismo znali onoliko stvari koliko znaju austrijske kolege i kad bismo mogli to da primenimo.

Fajman: Austrija partner Srbije, Vučić: Uradićemo svoje

Austrijski kancelar izjavio je da će Austrija biti dobar i pouzdan partner Srbiji na putu ka EU, ali da ne može da kaže da li će Srbija biti članica Unije do 2020, a premijer Vučić uzvratio da će Srbija uraditi sve što može na tom putu do 2019, a da je onda odluka na zemljama EU.

"Upoznat sam sa činjenicom da premijer Vučić ističe 2019. godinu i 2020. kao realne, ne znam koliko je to ostvarljivo, ima puno zadataka da bi se do toga došlo, ali mogu reći da će Austrija biti pozudan i dobar partner na tom putu", rekao je Fajman, upitan da li će Srbija u ovoj deceniji postati članica EU.

Vučić je objasnio da nikada nije lagao narod, niti je rekao da ćemo sigurno biti članica EU 2020, već da će Srbija ispuniti ono što je do nje i što može da uradi do 2019. godine, a da je onda na Austriji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama da donesu odluku da li žele da nas prime u EU ili ne.

"To je jedan fer odnos, jer ja ne želim da stičem političke poene na neistinama ili poluistinama. Narodu kažemo šta jeste. Od nas zavisi kako ćemo da uredimo našu zemlju. Ovo što radimo, ne radimo zbog EU, već svojih građana, a ako EU bude smatrala da smo dobro uradili posao - hvala vam, a ako budete imali neke druge političke probleme u tom trenutku, to je stvar o kojoj Srbija ne odlucuje", rekao je Vučić.

On je istakao da bi Srbija volela da bude do 2020. godine u EU, i da smatra da to pre svega zavisi od reformi u Srbiji, trpeljivosti, strpljenja i marljivosti našeg naroda, dok će na kraju odluka biti na zemljama članicama EU.

Srbija spremna i na zajedničku sednicu vlada

Vučić je izjavio da je Srbija spremna da održi zajedničku sednicu vlada dveju država. Premijer je, međutim, rekao da takve sednice moraju prethodno da budu dobro pripremljene, kako ne bi ličile na konferencije za novinare i dodao:"Uvek smo za to spremni i mogli bismo na tome da radimo".On je podsetio da će uskoro, 30. juna ili 1. jula, Vlada Srbije imati zajedničku sednicu sa Vladom Mađarske, kao i da je takvih zajedničkih sednica bilo do sada sa vladama država bivše Jugoslavije.

Srbija mora još da radi na vladavini pravaPremijer Srbije izjavio je da Srbija treba još mnogo toga da uradi kada je reč o vladavini prava, jer je to između ostalog uslov za bolju ekonomiju i za to bude konkurentna država u regionu.

"To nam je preduslov za bolju ekonomiju, za dolazak većeg broja investitora i za to da Srbija bude konkurentna. Moramo biti konkurentni ili, ako hoćete, bolji od ostalih u regionu", rekao je on.

Vučić je izrazio nadu da će Srbija do jeseni otvoriti poglavlja 32 i 35 i ponovio da će Srbija učiniti sve kako bi ispunila uslove da 2020. godine postane članica EU. Fajman je rekao da je pred Srbijom još mnogo zadataka i da ne zna da li je ostvarivo da Srbija uđe u EU do 2020. godine, ali je istakao da će Austrija nastaviti da Srbiju podržava u evropskim integracijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track