DAČIĆ U VARNI: Regionalna saradnja prioritet
Foto: Tanjug Printskrin

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju

DAČIĆ U VARNI: Regionalna saradnja prioritet

Politika -
Srbija nastoji da podrži svaku inicijativu za promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa, rekao šef srpske diplomatije

VARNA - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je regionalna saradnja jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i pozvao zemlje članice Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju da budu fokusirane na oblasti od zajedničkog interesa kao što su životna sredina, trgovina, zdravstvo i poljoprivreda. "Danas, možda više nego ikad od svog osnivanja, BSEC ima priliku, ali i odgovornost da svojim primerom i angažovanjem utiče na prilike u crnomorskom regionu koji sve više dobija na političkom i ekonomskom značaju", rekao je Dačić na 30. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju u Varni.On je istakao da Srbija nastoji da podrži svaku inicijativu za promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa. Navodeći da Crnomorski region obuhvata zemlje na dva kontinenta koje imaju zajedničku težnju za napretkom u svim segmentima, Dačić je rekao da odatle proizilaze mogućnosti za razvoj regionalne saradnje u ekonomiji, saobraćaju, energetici, ali i ukulturi i obrazovanju. Dačić je istakao i da Srbija, kao država koja se nalazi u procesu pristupanja EU, snažno podržava jačanje saradnje BSEC i EU, naglašavajući da će u ispunjavanju zadataka BSEC važnu ulogu imati saradnja sa drugim međunarodnim organizacijama. Dačić je skrenuo pažnju i na zaštitu životne sredine i saradnju zemalja u vanrednim situacijama, navodeći da prirodne katastrofe i klimatske promene ne poznaju granice, što se pokazalo i u poplavama koji su nedavno zadesile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. "U stravičnim poplavama koje su odnele veliki broj ljudskih života i nanele ogromnu materijalnu štetu, demonstrirani su solidarnost i saradnja kako u našem najužem okruženju, tako i na širem planu", istakao je Dačić.On je zahvalio svim zemlljama koje su Srbiji do sada pružile podršku i pomoć, ali i dodao da tek predstoji ogroman posao saniranja štete za šta će Srbiji biti dragocena pomoć prijatelja i partnera. Dačić je novom predsedavajućem BSEC, Grčkoj, poželeo uspeh u realizaciji predstojećih zadataka i u odgovoru izazovima koji su pred njom.

Susret s ministrima spoljnih poslova Rumunije i Bugarske

Dačić se sastao u Varni sa ministrima spoljnih poslova Bugarske i Rumunije Kristijanom Vigeninom i Titusom Korlaceanom. Vigenin je rekao da će Bugarska nastaviti da pruža snažnu podršku evrointegracijama Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. Dačić je rumunskog šefa diplomatije pozvao da poseti Beograd u julu i zahvalio mu na pomoći koju je Rumunija pružila Srbiji nakon nedavnih katastrofalnih poplava.Dačić danas u Varni predvodi delegaciju Srbije na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).U govoru koji je održao na konferenciji, Dačić je istakao da je regionalna saradnja jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da Srbija nastoji da podrži svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa."Srbija, kao država koja se nalazi u procesu pristupanja EU, snažno podržava jačanje saradnje Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i EU u cilju ostvarivanja konkretnih rezultata i ciljeva međusobne saradnje", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track