Ministarka Mihajlović: Uskoro zakon o obnovi zemlje posle poplava
Foto: Nebojša Mandić

Uskoro i pred poslanicima

Ministarka Mihajlović: Uskoro zakon o obnovi zemlje posle poplava

Politika -
Škole koje su nakon poplava bile oštećene moraju biti spremne za đake, jer za dva meseca počinje školska godina - zakon će omogućiti da se stvari ubrzaju

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će vlada uskoro izaći sa predlogom zakona o saniranju posledica poplava.

"Zakon o obnovi zemlje, koji bi trebalo da ubrza saniranje štete posle poplava, vrlo brzo će biti na vladi i nakon toga pred poslanicima u parlamentu", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da će zakon ubrzati sanaciju puteva, kuća, javnih objekata i škola, koje moraju da budu spremne za đake za dva meseca. Timovi stručnjaka pregledaju teren i javne objekte i naredna dva meseca moraju se iskoristiti za obnovu zemlje, rekla je Mihajlović i istakla da su svi u vladi na tom poslu angažovani.

Ministarka je rekla i da će Nacionalna strategija za bezbednost saobraćaja, čijom primenom bi trebalo da bude smanjen broj saobraćajnih nesreća u Srbiji, biti završena u narednih 20 dana. "Pokušaćemo da radimo na sva tri koloseka - na onome što su obaveze vozača, obaveze onih koji daju sertifikate za ispravnost vozila i obaveze preduzeća koji rade na putevima kako bismo imali sigurnog vozača, vozilo i put, a to danas ne postoji", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da će nova strategija predvideti više policije na putevima, pooštrene kontrole, bolju međuresornu komunikaciju sa saobraćajnom policijom, prekršajnim sudovima, pooštrene uslove za licence za profesionalne vozače, kao i da će svi koji izdaju sertifikate morati da imaju licencu. "Po našem zakonu, dete u posebnom sedištu u automobilu mora da sedi do svoje treće godine, dok su u EU ti kriterijumi oštriji. I to ćemo menjati", rekla je Mihajlović.

Ministarka je rekla i da će za tri godine biti "rehabilitovano" 1.100 kilometara deonica koje su najfrekventnije što bi trebalo da doprinese povećanju bezbednosti u saobraćaju i istakla da bi u ovoj godini trebalo da bude izgrađeno 50 kilometara puteva.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track