Vučić: Zakon o radu pred Skupštinom u narednih 7 dana
Foto: Beta

U skupštinskoj proceduri

Vučić: Zakon o radu pred Skupštinom u narednih 7 dana

Politika -
U narednih mesec dana biće završeni zakoni o privatizaciji i o stečaju

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će zakon o radu, u narednih sedam dana, stići u skupštinsku proceduru i da će biti usvojen u parlamentu.

"Zakon će naići na otpore u delu društva, ali nijedna ozbiljna, temeljna promena, koja donosi dobro nije prošla, a da nije nailazila na najveće moguće otpore", rekao je Vučić na skupu koji je organizovala Američka privredna komora.

On je rekao da će u narednih mesec dana biti završeni zakoni o privatizaciji i o stečaju, kao i da se radi na zakonu o planiranju i izgradnji.

O Zakonu o radu se razgovaralo sa sindikatima

Vučić je izjavio da je o Zakonu o radu sve vreme bio predmet razgovora sa sindikatima, da će solidarni porez još kratko vreme ostati na snazi, te da se o smanjenju plata u javnom sektoru ne razmišlja u narednim mesecima.

Vučić jerekao da ne misli da je bilo ko dobio prioritet pri pisanju Zakona o radu, već da su prioritet Srbija i njeni građani, a da se sa sindikatima razgovaralo sve vreme.

"Video sam se sa Ljubisavom Orbovićem, Branislavom Čankom... U nečemu se slažemo, u nečemu ne, ali, to nije veliki problem", rekao je Vučić i dodao da će sednica Socijalno-ekonomskog saveta biti održana iduće sedmice i da će, nakon toga, zakon biti usvojen na vladi i ući u skupštinsku proceduru.Vučić je rekao da je interes da zakon bude najboji mogući za poslodavce i one koji ulažu novac, ali i za radnike, mlade ljude, kao i starije koji su izgubili posao, kako bi lakše mogli ponovo da ga nađu.Upitan da li će biti smanjenja plata u javnom sektoru od 10 odsto, kao što je najavljivano, Vučić je rekao da se ne zna kada će tačno biti, ali da svakako neće u junu ili julu.

On je istakao da ne krije da bi to bila dobra mera za javne finansije, a - "da li će je biti, to ćemo da vidimo".Vučić je rekao da će još neko vreme ostati na snazi solidarni porez.Upitan da li će paket fiskalne konsolidacije koji je najavljen za kraj leta i početak jeseni biti dovoljan da smanji deficit u meri u kojoj to MMF očekuje, Vučić je odgovorio:"Nadam se da da i da će razumeti našu situaciju".

"Radiće se sa MMF-om i Svetskom bankom, jer moramo da vodimo računa o tome, ali i o životu običnih ljudi. Teško je napraviti balans, te mere se odnose na žive ljude", naveo je Vučić.Odgovarajući na pitanje u vezi sa povećanjem paušala za pojedine delatnosti, Vučić je rekao da će do septembra biti usvojeni propisi o poreskoj predvidljivosti, te da, nakon toga, lokalne samouprave neće moći samostalno da podižu takse i namete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track