Mihajlović: Srbi mogu biti jezičak na vagi

Uoči formiranja

Mihajlović: Srbi mogu biti jezičak na vagi

Politika -
Moguće je da će Srbi odlučivati ko će formirati vlast u Prišitni i u tom slučaju će imati snažniju političku moć, imaće ozbiljniji uticaj, kaže direktor vladine Kancelarije za odnose s medijima

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović siguran je da će nova kosovska vlada biti formirana na platformi Briselskog sporazuma, istakavši da "jezičak na vagi" mogu da preuzmu Srbi.

Moguće je da će Srbi odlučivati ko će formirati vlast u Prišitni i u tom slučaju će imati snažniju političku moć, imaće ozbiljniji uticaj. Sada se priča da je pokret Samoopredeljenje tačka na vagi, ali ja mislim da će tu ulogu preuzeti Srbi, rekao je Mihajlović.

On je istakao da je u ovom trenutku teško da se napravi vlada uz podršku Samoopredeljenja, vlada koja će reći da nema više dijaloga. Mihajlović smatra da jučerašnji sastanak Srba s Kosova i predstavnika vlasti u Beogradu predstavljaju preokret jer je postignuto jedinstvo medju njima i sa Beogradom. Do preokreta ne bi došlo da iz samog Beograda nije počelo drugačije da se gleda na angažovanje Srba na Kosovu, smatra Mihajlović. - Dokaz za to je stvaranje zajedničke liste Srba koja je učestvovala na izborima i tako ostvarila primat u političkom predstavljanju Srba. Ta lista je dobila devet mesta, s nekom mogućnošću da se pregovara za neka dodatna mesta - rekao je on smatrajući da je jedinstvo važno zbog toga da Srbi imaju uticaja na zbivanja na Kosovu i zato da Beograd može da ima uticaja na zbivanja na Kosovu.

Zbog toga je, kako kaže, važno da su Srbi koji su izabrani za poslanike poslali poruku iz Vlade Srbije, jer je ta poruka dvosmerna, ona je poruka da su oni zajedno sa Beogradom, u političkom smislu, ali i poruka Briselu.

On ne veruje da će međunarodna zajednica dozvoliti novi konflikt na Kosovu koji bi nastao kada bi vlast rekla da nema Briselskog sporazuma.

Mihajlović je istakao da će Srbi na Kosovu osim političke snage imati i nesmanjenu ekonomsku pomoć iz Beograda. - Ta ekonomska pomoć treba da stiže transparentnije, ali treba da bude i razvojna, a ne socijalna, da se otvaraju nova radna mesta, da se ljudi zaposle i da žive od svog rada, a ne da im država plaća ostanak na Kosovu.

Tako se radi na ostajanju na nekoj teritoriji - rekao je direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima.Govoreći o demonstraciajma i incidentima u Kosovskoj Mitrovici povodm iniciranja "parka mira" Mihajlović je naveo da su to demonstracije koje neće mir, neće Srbe u kosovskim institucijama, nikakvu saradnju. Treba da se uspostavi normalna komunikacija, da se život vrati u normalu, a garancija za to treba da budu Brisel, Beograd i Priština, rekao je on i istakao da Brisel treba da upozori prištinske vlasti da prestanu sa stalnim preprekama uperenim prema Srbima. Govoreći o slučaju Olivera Ivanovića on je ponovio da bi u petak sudija trebalo da donese odluku da li će da se brani sa slobode. - To je politički proces, da se Ivanović eliminiše iz političkog života jedino nije jasno zašto Euleks i EU učestvuju u tome - rekao je Mihajlović nadajući se da će sada biti prihvaćene vladine garancije da se Ivanović brani sa slobode.(Tanjug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track