Srpski ambasador u Berlinu - Angelin i Putinov prijatelj!
Foto: Dado Đilas

Ko će nas predstavljati u Nemačkoj

Srpski ambasador u Berlinu - Angelin i Putinov prijatelj!

Politika -
Naučnik Dejan Ilić, tvorac mikrobaterije i smart kartice, najozbiljniji kandidat za našeg diplomatskog predstavnika u Nemačkoj
1 / 2 Foto: Kurir štampano

BEOGRAD - Dejan Ilić, čovek živopisne biografije - bivši poslovni saradnik Stiva Džobsa, dugogodišnji prijatelj nemačke kancelarke Angele Merkel, uspešni menadžer koji je bio na rođendanu Vladimira Putina - gotovo izvesno će biti ambasador Srbije u Berlinu, saznaje Kurir.Ilić već godinama živi u Minhenu i vlasnik je renomirane kompanije „Ari“, koja proizvodi filmsku i TV opremu. Završio je fizičku hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, doktorirao je sa 26 godina u Lajpcigu. A upravo ga je usavršavanje u tom gradu dovelo do poznanstva s Merkelovom.

Trideset godina prijateljstva... Ilić i Merkelova
Trideset godina prijateljstva... Ilić i Merkelova

Susret u Lajpcigu- Kako je sam pričao, Ilić je najmoćniju evropsku političarku upoznao u laboratoriji u Lajpcigu, pomagala mu je oko prevoda knjige na engleski. To prijateljstvo traje više od trideset godina. Kad je bila ministarska ekologije, Merkelova je došla na otvaranje fabrike „Varta“ - navodi naš izvor.Ipak, Ilić je svetsku slavu stekao ne zbog poznanstva s Merkelovom, već zbog toga što je osmislio mikrobateriju i smart karticu dok je radio u nemačkoj „Varti“. Ovaj izum mu je kasnije popločao put do saradnje sa Stivom Džobsom i „Eplom“.Naime, Džobs je toliko bio oduševljen prenosivim baterijama da su one kasnije postale deo „ajpoda“.

Džobs je njegov izum, prenosivu bateriju, postavio kao neodvojivi deo „ajpoda“
Džobs je njegov izum, prenosivu bateriju, postavio kao neodvojivi deo „ajpoda“

Moćni prijatelji- Zbog svoje bogate naučne i menadžerske karijere, Ilić je stekao veliki broj prijatelja uticajnih u svetu biznisa i politike. Upravo to ga je preporučilo za ambasadora u Berlinu. Njegovo imenovanje još nije bilo na sednici Vlade, ali verujem da će se uskoro naći - kaže naš sagovornik blizak vrhu vlasti.Ilić se obreo na rođendanskoj žurki Vladimira Putina zahvaljujući pehu koji se dogodio na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu. Tokom ceremonije koju su pratili milioni gledalaca nestala je struja, sve kamere su otkazale, jedino su kamere Ilićeve kompanije „Ari“ radile. Zahvaljujući tome, Ilićeve kamere su dostigle nezapamćenu prodaju, a pozvan je na otvaranje filmskog studija u Sankt Peterburgu, gde je upoznao Putina.

Papa za energijuDOBIO OSKARA ZA DŽEJMSA BONDAJoš neki detalji iz Ilićeve biografije svedoče da je čovek nesvakidašnjeg kova - prijavio je 100 patenata manje od Nikole Tesle, a pre pet godina dobio je Oskara za specijalne efekte koje je kompanija „Ari“ uspela da ostvari u filmu o Džejmsu Bondu. Ipak, svetski uspeh nije uticao na to da zaboravi zavičaj, selo Selevac kod Smederevske Palanke. Svake godine deo leta provede u tamošnjoj porodičnoj kući. Inače, kako pišu mediji, Nemci Ilića zbog izuma zovu „tata za baterije“ ili „papa za energiju“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja