Josipović: Hrvatska neće kočiti put Srbije u EU
Foto: Beta

Proširenje Unije

Josipović: Hrvatska neće kočiti put Srbije u EU

Politika -
Hrvatski Sabor doneo je deklaraciju koja jasno govori da se komšije neće ucenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU

BEOGRAD - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, poručio je da Zagreb neće kočiti Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i ocenio da dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel na sastanak lidera jugoistočne Evrope, 15. jula u Dubrovniku, pokazuje podršku proširenju EU.

Uoči trećeg sastanka "Brdo Brioni" procesa, na kojem će biti reči o daljem proširenju Evropske unije, Josipović je rekao da dolazak Merkelove znači da EU želi da nastavi sa širenjem na Balkan.Josipović je naglasio da je hrvatski Sabor doneo deklaraciju "koja veoma jasno govori o tome da se komšije neće ucenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU", ali i naveo da će rešavanje otvorenih pitanja biti važno za ocenu o ispunjavanju uslova.

"Pri tome ne mislim na to da bi Hrvatska ucenjivala komšije, već na to da će sposobnost rešavanja otvorenih pitanja sa susedima biti važan test za sve nas", kazao je Josipović.Hrvatski predsednik rekao je i da će glavna poruka skupa u Dubrovniku biti da "EU ceo region smatra delom Evrope i da budućnost svih zemalja u regionu jeste u EU"."Naravno, kandidati će morati da ispune ozbiljne uslove. Razgovori o zajedničkim naporima na izgradnji infrastrukture, evropskoj energetskoj politici i mestu jugoistočne Evrope u njoj, kao i pitanja saradnje u regionu, jasan su znak takvog političkog stanovišta", ocenio je Josipović.On je dodao da se "politika dobrosusedstva i svest o potrebi saradnje, posebno na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, uklapa u očekivanja Evrope".

Ocenjujući prvu godinu članstva Hrvatske u EU, Josipović je rekao da je bila uspešna, ali da su mogli bolje da budu iskorišćeni evropski fondovi i da se ekonomija pokrene.Upitan kako ocenjuje današnje odnose Beograda i Zagreba, Josipović je odgovorio da je poslednjih godina učinjeno mnogo toga dobrog da se ti odnosi poboljšaju i da danas "što je do juče bilo nezamislivo, imamo i značajnu vojnu saradnju".

"Saradnja se prilično razvila, a pomaci, koji nisu spektakularni, stalni su. Kao takvi, manje su vidljivi i atraktivni javnosti", ocenio je hrvatski predsednik.Josipović smatra i da samo od Srbije i tempa sprovođenja reformi zavisi kada će ući u EU, dodajući da želi da se to što pre desi.

(Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track