KO ĆE DA ODGOVARA : Cvetković bacio 160 miliona evra!
Foto: Dragan Kadić

Kako nam je država godinama sistematski uništavana od...

KO ĆE DA ODGOVARA : Cvetković bacio 160 miliona evra!

Politika -
Japan nudio kredit s kamatnom stopom od samo 0,02 odsto za most preko Dunava. Pomoć propala jer tadašnji ministar finansija nije video telegrame ambasadora Mrkića

BEOGRAD - Zbog nezainteresovanosti državnog vrha u vreme druge vlade Vojislava Koštunice (2007-2008) Srbija je ostala bez oko 160 miliona evra!Kako Kurir saznaje, Japan je tada hteo da pravi most preko Dunava, čak su napravili i projekat i hteli da nam daju kredit od oko 160 miliona evra s kamatnom stopom od samo 0,02 odsto. Međutim, zbog neažurnosti naše administracije, naročito Mirka Cvetkovića i njegovih saradnika, Srbija je ostala bez ove velikodušne ponude.Odlična ponuda- Japanci su tadašnjem ambasadoru Ivanu Mrkiću izneli ponudu da to, iako bi se formalno-pravno vodilo kao kredit, zbog izuzetno niske kamatne stope od 0,02 odsto praktično bude obična pozajmica! Mrkić je pismo s njihovim predlogom i namerama više puta telegramom slao u Vladu i u Ministarstvo finansija Mirku Cvetkoviću, ali odgovor nikad nije dobio. Kad su Japanci pritisli da im se odgovori da li mi to želimo ili ne, Mrkić je, nemajući kud, seo u avion i tražio sastanak sa Cvetkovićem - kaže dobro obavešteni izvor našeg lista i dodaje:- Kad ga je tadašnji ambasador Ivan Mrkić pitao zašto mu nikad nisu odgovorili povodom tog kredita, Cvetković mu je rekao da nije dobio nijedan telegram, odnosno da mu njegovi iz kabineta nisu prosledili pismo takve sadržine! Mrkić se razbesneo i pitao ga da li uopšte zna šta Srbija propušta zbog nemara činovnika, a kad mu je otkrio i koliko bismo malu kamatu dobili, Cvetković se našao u čudu.Japanci digli rukePrema rečima našeg izvora, Mrkić je tad zatražio da mu Cvetković pokaže tog kabinetliju koji dobija poštu, da bi nedugo zatim izleteo kao furija iz zgrade. Japanci su tada digli ruke od ulaganja.

U čudu... Ivan Mrkić
U čudu... Ivan Mrkić

Mirko CvetkovićNE SEĆAM SENa pitanje da li je sproveo „istragu“ među zaposlenima u svom kabinetu, te otkrio ko mu nije dostavljao Mrkićeve telegrame i da li se oseća odgovornim što je zemlja „ispustila“ toliki novac, bivši ministar finansija je odgovorio da se ne seća ničega na tu temu!- Nažalost, ne mogu biti od pomoći jer se ne sećam tog slučaja. Znam da Japan povoljne kredite daje zemljama sa vrlo niskim GDP per kapita. Neverovatno mi je da smo 2007. godine zadovoljavali kriterijume. Možda je to bilo ranije. U svakom slučaju, ne sećam se ničega na tu temu - poručio je Cvetković.Ivan Mrkić je juče bio nedostupan na broj poznat redakciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track