Dačić očekuje nekoliko stotina miliona pomoći za Srbiju

Sastanak sa administratorkom Programa UN

Dačić očekuje nekoliko stotina miliona pomoći za Srbiju

Politika -
Ministar rekao da saradnju sa UNDP "ne treba gledati samo kroz pitanje poplava", i da će sredinom sledeće godine biti potpisan dogovor o petogodišnjoj strategiji pomoći Srbiji

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da na donatorskoj konferenciji 16. jula bude prikupljeno nekoliko stotina miliona evra za otklanjanje posledica poplava u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini.

"Koliko će sredstava biti prikupljeno, neće se moći tačno reći ni prekosutra jer su u pitanju izjave odnosno proklamacije da će to biti urađeno u narednom periodu", izjavio je Dačić nakon sastanka sa administratorkom Programa UN za razvoj (UNDP) Helen Klark. Apelovao je na sve zemlje koje će učestvovati na konferenciji da što više pomohnu Srbiji i BIH.

Dačić je rekao da saradnju sa UNDP "ne treba gledati samo kroz pitanje poplava", i da će sredinom sledeće godine biti potpisan dogovor o petogodišnjoj strategiji pomoći Srbiji u okviru programa za razvojnu pomoć (UNDAF).

"Taj program se usredsređuje na instuticionalnu reformu, reformu javne uprave, pravosuđa, vladavinu prava i održivi razvoj, sve ono što je već u osnovnim principima Milenijumskih ciljeva razvoja (UN)", precizirao je ministar spoljnih poslova.

Administratorka UNDP-a Helen Klark ocenila je da je Srbija napravila dobru procenu štete od poplava. Ona je upozorila da će zbog klimatskih promena ubuduće biti više "ekstremnih vremenskih pojava", i naglasila da UN može pomoći da se državed pripreme za to. "Podizanje mera koje Srbija ima za smanjenje rizika od katastrofa na novi nivo biće veoma važno u budućnosti", rekla je Klarkova i izrazila zadovoljstvo što je tim UN u Srbiji "brzo i dobro" odgovorio na poplave.

UN su stavile Srbiji oko 30 stručnjaka na raspolaganje prilikom izrade izveštaja o šteti. Administratorka UNDP-a je najavila da će radni okvir za razvojnu pomoć UN-a Srbiji biti prilagođen "nacionalnim prioritetima" Srbije - obnovi od poplava i njenom napredovanju ka članstvu u Evropskoj uniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja