Jovičić: Zakon o radu smanjiće nezaposlenost
Foto: Fonet

Poslanik Srpske napredne stranke

Jovičić: Zakon o radu smanjiće nezaposlenost

Politika -
Zakon o radu ima za cilj poboljšanje uslova poslovanja, a ono što je naš suštinski interes, to je da smanjimo broj nezaposlenih radnika, rekao je Jovičić

BEOGRAD - Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Jovičić izjavio je danas da će se izmenama zakona o radu smanjiti nezaposlenost i najavio usvajanje seta reformskih zakona, o privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji u narednih dvadesetak dana.

Jovičić je upitao one koji kritikuju izmene zakona o radu šta bi se desilo ukoliko bi zadržali stari zakon na osnovu koga je 318.000 radnika ostalo bez posla.

„Zakon o radu ima za cilj poboljšanje uslova poslovanja, a ono što je naš suštinski interes, to je da smanjimo broj nezaposlenih radnika“, rekao je Jovičić novinarima u Skupštini Srbije i dodao da se podstiče zapošljavanje na legalan način odnosno prebacivanje radnika iz crne zone u legalne tokove.

„Definisan je rad na određeno vreme, trajaće do dve godine jer smo imali situaciju zloupotrebe poslodavaca da su svakih 11 meseci otpuštali radnike i posle mesec dana ih ponovo zapošljavali da bi izbegli zakonsku regulativu da ih prijave na neodređeno vreme. Ovim izmenama ćemo pokušati da država izvrši adekvatnu kontrolu da posle dve goine radnik zaista dobije ugovor“, rekao je Jovičić.

Tu je, kako je rekao, snaga izvršne isprave koja omogućava da radnik, ukoliko ne dobija na vreme svoju zaradu može istog trenutka da traži odštetu i ta odšeta će biti munjevito sprovedena i država će takođe vršiti određenu kontrolu da se zarade isplaćuju na vreme.

Jovičić je odbacio kritike da je ovaj zakon na strani poslodavaca rekavši da on i te kako štiti i radnike.

On je rekao i da se usvajanje seta reformskih zakona, o stečaju, privatizaciji o planiranju i izgradnji može očekivati u narednih petanest, dvadeset dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track