Najnovije vesti

Dačić: Nema opasnosti od uvođenja viza
Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova

Dačić: Nema opasnosti od uvođenja viza

Politika
Ta opasnost postoji, ne zbog Rusije ili Ukrajine, već zbog velikog broja lažnih azilanata, ali to pitanje nije na dnevnom redu već neko vreme, jer je i Nemačka donela propise koji Srbiju stavljaju u ravan sigurnih zemalja, kazao je vicepremijer

BAČKO GADIŠTE - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza Srbiji zbog situacije u Ukrajini.

"Ta opasnost postoji, ne zbog Rusije ili Ukrajine, već zbog velikog broja lažnih azilanata, ali to pitanje nije na dnevnom redu već neko vreme, jer je i Nemačka donela propise koji Srbiju stavljaju u ravan sigurnih zemalja", rekao je Dačić novinarima u Bačkom Gradištu i istakao da ukidanje viza nije pitanje političke odluke već tehničkih kriterijuma.

Dačić je rekao da pritisaka na Srbiju da se priključi sankcijama EU Rusiji ima i da to nije ništa novo, ali je istakao da Srbija želi da uđe u EU i da se što više ubrza tok pregovora, da se pronađe mirno rešenje za Ukrajinu.

Dačić je naveo i da je obaveza Srbije da do zatvaranja poglavlja 31, koje još nije ni otvoreno, usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

"Za to vreme, možemo da imamo neke specifičnosti, u odnosu na neke teme", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija nije u ekonomskoj i političkoj situaciji da može jednostrano da prekine ekonomske projekte sa Rusijom.

"Želimo u EU, uz uvažavanje naših nacionalnih inetersa", rekao je Dačić, ističući da su pritisci veliki, ali da Srbija pokušava da nađe odgovarajući prilaz u interesu evropskog puta i zaštite nacionalnih interesa.Govoreći o 100 dana rada vlade, Dačić je rekao da je zadovoljan radom svog Ministarstva, ocenjujući da su najveći rezultati ostvareni u domenu spoljne politike, ali ne samo u toku 100 dana rada ove vlade, već i i prethodne dve godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...