GNJILANE: Kamenicama na kuću Srbina!
Foto: KURIR

Nove provokacije

GNJILANE: Kamenicama na kuću Srbina!

Politika -
“Bačena je cigla na šoferšajbnu, pre toga je slomljeno staklo na drugom spratu po ko zna koji put, kaže Srđan Nojić

GNJILANE - Nepoznate osobe kamenovale su kuću porodice Nojić u naselju Kamnik u Gnjilanu, povređenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta na objektu.

Porodica Nojić u Gnjilanu često je na meti napada. U subotu je njihova porodična kuća kamenovana. U toku dana Nojići su bili opet provocirani.

“Bačena je cigla na šoferšajbnu, pre toga je slomljeno staklo na drugom spratu po ko zna koji put”, kaže Srđan Nojić.

Nojić živi u svojoj porodičnoj kući sa majkom koja trenutno nije tu. Nojići su se 2000. godine iselili iz Gnjilana da bi se 2009. vratili u svoj zavičaj. Ovo nije prvi napad na ovu porodicu.

“Od 2009. godine kad smo se vratili do sada, neprestano te provokacije i uznemiravanja u smislu lomljave prozora, uznemiravanja moje majke”, rekao je Nojić.

Portparol Kosovske policije Ismet Hašani rekao je da je policija izašla na lice mesta.

“Kosovska policija izašla je na lice mesta, uzeli su dokaze i fotografije automobila, pa onda kada su tražili od žalioca da da izjavu on nije hteo, tražeći od nas samo jedan izveštaj i da se šteta plati”, kazao je Hašani.

U Gnjilanu je pre sukoba na Kosovu 1999. godine živelo je oko 12.000 Srba, a sada svega njih četrdesetak.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila napad na kuću Srba

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila kamenovanje kuće i automobila porodice Nojić u naselju Kamnik u Gnjilanu, i zatražila od nadležnih organa da u najkraćem roku pronađu i kazne počinioce.

"Ovakvi i slični incidenti usmereni protiv povratnika na Kosovo i Metohiju, koji postaju pravilo, a ne izuzetak, ne doprinose normalizaciji odnosa u Pokrajini i ne idu u prilog iskrenim aktivnostima na povratku raseljenih lica", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track