Vučić: Istraga o NIS-u neće ugroziti odnose sa Rusijom
Foto: Tanjug

Pres konferencijau Vladi Srbije

Vučić: Istraga o NIS-u neće ugroziti odnose sa Rusijom

Politika -
Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku po Ustavu Srbije, vodi je u interesu građana i Srbija je jedina koja u Evropi Ruskoj federaciji nije uvela sankcije, rekao je srpski premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas izjavio je danas da bi bilo odlično kada bi mogla da se napravi revizija ugovora o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS). Vučić je na pitanja novinara da li će preispitivanje privatizacije NIS ugroziti odnose sa Rusijom, rekao da ne očekuje probleme. "Ovo se ne tiče toliko Rusa, koliko se tiče nas. Nisu oni napravlili sebi probleme, nego smo mi napravili (probleme) sebi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Premijer je istakao i da nije srećan zbog toga što je Srbija dobila samo deo profita koji je NIS ostvario zahvaljujući vađenju sprkse nafte i gasa. "Da li sam srećan zato što je neko napravio profit od 500 miliona dolara za šest meseci na našoj nafti i gasu? Nisam. A da nam je na kraju ukupan profit od 400 i nešto miliona (evra) i da mi dobijemo dividendu od 29 miliona, a da od onoga što je ulagano u region nismo videli mnogo toga", rekao je Vučić. "Ako bude bilo moguće da se napravi revizija bilo bi odlično, ali ja ne tvrdim da postoji krivična i pravna odgvornost. Ne verujem da je državni vrh uzimao pare, ali to nije na meni da utvrdim već na nadležnim organima", rekao je on. Premijer je rekao i da je o pojedinim pitanjima razgovarao i sa ruskim liderima i da će se o tome nastaviti razgovori, ističući da je to uradio iako je postojala skepsa u delu javnosti i mišljenje da ne sme da pokrente važna pitanje za Srbiju pred velikim liderima.

"Mislili su valjda da se uplašim i sopstvene senke, a kamoli nekog drugog od velikih lidera, pa ne smem važna pitanja za Srbiju da pokrećem pred njima. Određena pitanja sam pokretao i pred ruskim liderima", rekao je Vučić. On je istakao da Vlada Srbije vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje po Ustavu Srbije u i skladu sa interesima građana i da je u skladu sa tim Srbija uz Bosnu i Hercegoviniu, zbog specifičnog stava Republike Srpske, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

"ČIni mi se da to dovoljno govori o našem poštovanju prema Ruskoj Federaciji i poštovanju tog odnosa", rekao je Vučić. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović formirao je specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju NIS. Ugovor o prodaji 51 odsto NIS-a ruskoj kompaniji Gaspromnjeft potpisan je 24. decembra 2008. godine u Moskvi u pristvu tadašnjih predsednika Srbije i Rusije Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva.a.

"Ne tvrdim da postoji krivično-pravna odgovornost i ja ne skačem, ne psujem i ne vređam nikoga kao što to neki drugi rade govoreći nešto, pri tom ne znajući ništa, a kad vidim kako ih je panika uhvatila, pa su počeli da objašnjavaju na sve strane kako je nešto dobro u šta ni sami ne veruju i sa tim apsolutno nemam problem", rekao je Vučić.Ne veruje, dodao je, da je državni vrh uzimao pare od toga, ali nije njegov posao da o tome govori."Nadleženi organi će pokazati sve što treba da pokažu", rekao je Vučić i ponovio da ova istraga neće poremetiti odnose sa Ruskom federacijom.Čini mi se da to govori o našem poštovanju, naglasio je Vučić i dodao da je o ovom pitanju razgovarao i sa ruskim liderima."Mi smo o nekim stvarima razgovarali i o tome ćemo nastaviti razgovore. Da li sam srećan zbog toga što je neko napravio profit od 500 miliona dolara za šest meseci na našoj nafti i gasu, a da nam je na kraju ukupan profit 400 i nešto miliona i da na kraju mi dobijemo dividendu od 29 miliona, a da je od onoga što je ulagano u region, nismo videli mnogo toga", objasnio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track