PAJTIĆ BOROVICI UPUMPAVAO DRŽAVNE PARE: Kontroverznom biznismenu dao 25 miliona evra!
Foto: Pancic, Tanjug

EVO DI SU VAŠI NOVCI: Vojvođanski DS „pomagao“ prijateljima

PAJTIĆ BOROVICI UPUMPAVAO DRŽAVNE PARE: Kontroverznom biznismenu dao 25 miliona evra!

Politika -
Dušan Borovica, kog je policija dva puta privodila, bez problema - i bez garancija - dobijao novac od Razvojne banke Vojvodine i Fonda za razvoj, koji su pod kontrolom Pajtićeve vlade

BEOGRAD - Kontroverzni biznismen Dušan Borovica, koga je policija čak dva put hapsila, jedan je od najvećih korisnika novca Razvojne banke Vojvodine i Fonda za razvoj, koje kontroliše Izvršno veće Vojvodine s Bojanom Pajtićem na čelu! Naime, prema zvaničnim podacima, Borovica je od ove dve institucije dobio ukupno 25 miliona evra kredita i pozajmica! To je bio uslov da uđe u klub privilegovanih pojedinaca koji su bez ikakvih bankarskih garancija mogli i kapom i šakom da dobijaju novac iz pokrajinskih fondova.Policijske zabeleške- Pretpostavlja se da takve pozajmice Borovica nije dobio slučajno, odnosno da je deo tog novca odlazio funkcionerima DS - Bojanu Pajtiću, Dušanu Elezoviću i Dragoslavu Petroviću. Postoje i policijske zabeleške o tome da je ovaj trojac imao definisan cenovnik koliko koja pozajmica košta. Za veće iznose bilo je potrebno izdvojiti i do 30 odsto, a kasnije su se zadovoljavali i sa deset. Iako su mnogi smatrali da Borovica novac dobija uz pomoć SPS kadrova, on je u stvari sve privilegije iz državne kase dobijao zahvaljujući „dobrim odnosima“ s Pajtićem, Petrovićem i Elezovićem. On je nakon hapšenja dao neke naznake o tome kako je dobijao novac i kome ga je davao, ali je tada novosadska policija bila pod potpunom kontrolom Pajtića i iz zapisnika je to nestalo - tvrdi izvor Kurira iz policije.Sagovornik Kurira dodaje da je nakon privođenja Borovice u redovima vojvođanskih demokrata zavladala prava panika da ih on ne otkrije i da je bilo indirektnih pritisaka da se pusti na slobodu.- Ako su tačni podaci do kojih je došla policija, to znači da je Borovica za 25 miliona evra, koliko je dobio iz vojvođanskih institucija, dao demokratama oko tri miliona u kešu! - kaže naš sagovornik.Krediti pod lupomInače, zanimljivo je da je protiv Dušana Borovice Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu zbog malverzacija u Razvojnoj banci Vojvodine. On je zbog toga bio i pritvoren maja 2013. godine i protiv njega je pokrenut krivični postupak jer se sumnja da su njegovim preduzećima odobrili 45 kredita u ukupnom iznosu od 25 miliona evra bez adekvatnih bankarskih garancija. Ta suma predstavlja nezakonitu imovinsku korist za Borovicu, a štetu za Razvojnu banku Vojvodine. Kao garancija korišćene su menice, ovlašćenja i međusobna jemstva Borovičinih firmi koje su već bile prezadužene.Kurir je juče pokušao da dobije komentar od Bojana Pajtića, Dušana Elezovića i Dušana Borovice, ali ni jedan od njih trojice nije odgovarao na naše poruke niti pozive.

DonatoriMILE JERKOVIĆ PRVI NA LISTIPostoje indicije da je najveći „donator“ Bojana Pajtića, Dušana Elezovića i Dragoslava Petrovića ipak bio Mile Jerković, koji je za mnoge nezakonite privatizacije i dodelu pokrajinskog novca demokratskom trojcu navodno dao nekoliko miliona evra.- Jerković je plaćao po više osnova i pretpostavlja se da je on za državne pare morao Pajtiću, Elezoviću i Petroviću da da preko pet miliona evra - tvrdi sagovornik Kurira iz policije.

Policija na traguHAPŠENI I ZAPOSLENI U RAZVOJNOJ BANCI VOJVODINEZbog malverzacija s kreditima nije hapšen samo Dušan Borovica već i zaposleni u ovoj banci. Podsetimo, bili su privedeni Goran Kostić, bivši predsednik IO RBV, i Jelena Kokelj Protić, nekadašnji član IO banke, zbog sumnje da su kredite nameštali Borovici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track