KAZNA TRI PLATE: Poslanik koji se ne izvini ostaje bez 225.000 dinara
Foto: Nebojša Mandić

Etički kodeks srpskog parlamenta

KAZNA TRI PLATE: Poslanik koji se ne izvini ostaje bez 225.000 dinara

Politika -
Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS kao i radne grupe za izradu etičkog kodeksa kaže da su predlog podržali i vlast i opozicija i da bi on mogao odmah da uđe u skupštinsku proceduru

BEOGRAD - Poslanici koji prekrše pravila lepog ponašanja, a ne budu hteli javno da se izvine, prema predloženom etičkom kodeksu parlamenta, moraće da plate kaznu u visini od tri svoje plate, što je oko 225.000 dinara.

Ovo je jedna od odredbi etičkog kodeksa koji je nedavno završila radna grupa Narodne skupštine, a koji bi trebalo da bude usvojen na redovnom jesenjem zasedanju do kaja godine. Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS kao i radne grupe za izradu etičkog kodeksa kaže da su predlog podržali i vlast i opozicija i da bi on mogao odmah da uđe u skupštinsku proceduru ali da žele da čuju i šta o njemu misle u Evropskom parlamentu.

Na pitanje zašto Kodeks kao interni dokument srpskog parlamenta šalju u Brisel, Babić odgovara da nema razloga da se na ovaj gest gleda kao na poltronizam."Predlog kodeksa smo uradili po ugledu na one koji postoje u nekim evropskim državama, poput Poljske, na primer, pa želimo da čujemo mišljenje EK. Ukoliko bi on dobio, da tako kažem, pozitivnu ocenu, čini mi se da bi bio lakše usvojen u parlamentu", rekao je Babić. U radnoj grupi su, dodao je Babić, svi složni oko predloženog rešenja, ali ima poslanika i u vlasti i u opoziciji, kojima se ovo baš i ne sviđa. Etički savet parlamenta će, prema predlogu, imati pet članova.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track