Najnovije vesti

KUMOVSKI BIZNIS: Hitno ispitati kako je Adžemović državni milion dao Velji Iliću!
Foto: Dragana Udovičić

Stručnjaci zabrinuti, a država ćuti

KUMOVSKI BIZNIS: Hitno ispitati kako je Adžemović državni milion dao Velji Iliću!

Politika
Analitičari ukazuju da se mora utvrditi za šta je tačno „Betonjerka“ dobila novac - ako je državna pomoć, šta je bio osnov za nju, a ako je nabavka, šta je od poslova urađeno

BEOGRAD - Poslovni ugovori i dogovori Grada Čačka koji su doneti pod upravom Nove Srbije, čiji je lider Velimir Ilić, trebalo bi odmah da ispita budžetska inspekcija, a zatim i drugi državni organi, smatraju stručnjaci.

Nakon objave Kurira da su sadašnji ministar bez portfelja i njegov kum Srđan Adžemović pre tri godine praktično jedan drugom delili novac iz budžeta grada, niko od nadležnih državnih organa nije reagovao.

Podsetimo, Kurir je juče objavio da je firma „Betonjerka“, u vlasništvu ministrovog kuma Adžemovića, od Grada Čačka, kojim je tada upravljao gradonačelnik iz redova ministrove Nove Srbije, dobila subvenciju od 1,14 miliona dinara, a da je onda od te sume pozajmila 1,2 miliona firmi „Vinijum“, čija je vlasnica Ilićeva ćerka Natalija Rakićević.

Pare završile kod nje... Natalija Rakićević
Pare završile kod nje... Natalija Rakićević


Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija smatra da u konkretnom slučaju najpre treba utvrditi za šta je tačno „Betonjerka“ dobila novac. Ako je reč o subvenciji, šta je osnov za ovu vrstu državne pomoći, a ako je  nabavka, da li su ugovoreni poslovi u potpunosti obavljeni.

- Novčana pozajmica sama po sebi nije nedozvoljena, ali ovde bi valjalo utvrditi da li su pomenuta subvencija ili nabavka samo obilaznica za doturanje novca onima kojima je stvarno bio namenjen. Za početak, ovo bi morao biti predmet interesovanja budžetske inspekcije - uveren je on .

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže da se mora obaviti ozbiljna analiza: “Svi ti podaci o partijskoj povezanosti mogli bi biti relevantni za ispitivanje eventualne zloupotrebe ako je sama odluka o subvenciji nezakonita ili doneta na osnovu diskrecionih ovlašćenja.“

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...