Srbi zaustavili Euleks u Zupču, Kfor blokirao puteve

Srbi zaustavili Euleks u Zupču, Kfor blokirao puteve

Politika -
Područje na kojem se nalaze Srbi na barikadi i mesto gde su zaustavljena vozila Euleksa nadleće bespilotna letelica

ZUBIN POTOK - Srbi su i jutros na barikadi u Zupču kod Zubinog Potoka zaustavili tri vozila Euleksa onemogućivši njihovo kretanje prema administrativnom prelazu Brnjak.

Nakon blokade Euleksa, Kfor je odgovorio istom merom blokiravši saobraćaj na putevima Zvečan - Zubin Potok u selu Jagnjenica i put Zubin Potok - Kosovska Mitrovica u Zupču.

Područje na kojem se nalaze Srbi na barikadi i mesto gde su zaustavljena vozila Euleksa nadleće bespilotna letelica.

Srbi insistiraju da vozila Euleksa budu u pratnji Kfora i da se ne kreću samostalno putevima do administrativnog prelaza Brnjak.

Zbog blokada koje su počele jutros oko osam časova, stvorene su duge kolone automobile koje čekaju na prolazak prema Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici odnosno iz suprotnog pravca prema Zubinom Potoku.

Lokalni Srbi već duže ograničavaju slobodu kretanja predstavnicima Euleksa na severu Kosova uz objašnjenje da se predstavnici Misije EU na Kosovu ne ponašaju statusno neutralno i da izlaze iz okvira svog mandata.

S druge strane, predstavnici Kfora nekoliko puta su do sada ponovili da sloboda kretanja na celom Kosovu uključujući i sever pokrajine mora biti omogućena svima a naročito predstavnicima međunarodnih misija.

Juče su, kako je izjavio načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković, predstavnici Srba i međunarodnih vojnih i civilnih misija u pokrajini dogovorili da svi daju svoj doprinos očuvanju mira i da se uzdrže od povlačenja jednostranih poteza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track