Vučić: Kina uvažava Srbiju kao značajnu zemlju na mapi sveta!

Uspešna poseta

Vučić: Kina uvažava Srbiju kao značajnu zemlju na mapi sveta!

Politika -
Tokom Vučićeve dvodnevne posete Kini dogovoreno je da premijer Kine Li Kećang u decembru dođe u Srbiju kada će Beograd ugostiti i lidere 16 država centralne i istočne Evrope na samitu koji će zajednički organizovati Srbija i Kina

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na završetku dvodnevne posete Kini, da je Srbija postala značajna zemlja na svetskoj mapi i da se o njoj u najmnogoljudnijom zemlji sveta govori sa ozbiljnim uvažavanjem.

"Činjenica da je kineski premijer insistirao da mu budem sa desne strane, prvi do njega sinoć na zvaničnoj večeri posle Međunarodnog ekonomskog foruma govori o ugledu Srbije i naše je da to iskoristimo u interesu naših građana, našeg naroda i naše zemlje", rekao je u Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da je sa sagovornicima u Kini razgovarao o novim idejama. Vučić je najavio da će ljudi iz Kineske razvojne banke oformiti radnu grupu i poslati svoj tim u naredne dve nedelje u Beograd kako bi se zajedno napravio plan kako da se umreži pruga sa putevima.

"Posebno su zainteresovani za luku u Srbiji gde bi mogla da se napravi slobodna ekonomska zona u koju bi oni dovodoli investitore pa bi se sklapali telefoni, pravile neke nove maašine. Mi bismo to mogli da izvozimo i u zapadnu Evropu ali i na istočno tržište", kazao je Vučić.

Premijer Srbije je pre odlaska iz Pekinga danas posetio telekomunikacionu kompaniju Huavej i Razvojnu banku Kine. Tokom Vučićeve dvodnevne posete Kini dogovoreno je da premijer Kine Li Kećang u decembru dođe u Srbiju kada će Beograd ugostiti i lidere 16 država centralne i istočne Evrope na samitu koji će zajednički organizovati Srbija i Kina.

"To će biti prvi dolazak kineskog premijera u Srbiju posle 30 godina. Punih 40 godina nismo bili domaćin takvog skupa. Njegovo održavanje pokazuje da postajemo važan faktor i da smo vođenjem nezavisne i principijelne politike, uspeli da dobijemo podršku Kine i drugih država", kazao je juče Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track