EU spremna za pregovore sa Srbijom

Šef Kancelarije EU u Beogradu

EU spremna za pregovore sa Srbijom

Politika -
Nema nikakvih novih uslova, ali dijalog s Prištinom morate da nastavite, poručio Vensan Dežer

BEOGRAD - Sve spremno.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da EU nije umorna od proširenja i da je spremna za početak pregovora sa Srbijom, ali da je prethodno potrebno da srpske vlasti ispune uslove.
Na skupu pod nazivom „Kandidatura Srbije za članstvo u EU u svetlu 1700. godišnjice Milanskog edikta”, on je rekao da se uslovi za Srbiju nisu promenili i da ona mora da nastavi dijalog s Prištinom, da dalje radi na jačanju vladavine zakona, na borbi protiv korupcije i na restrukturiranju ekonomije.
- Nema nikakvih novih uslova, to su Kopenhaški kriterijumi - rekao je Dežer i dodao da EU nakon zatvaranja pregovora s Hrvatskom „želi da otvori novu stranicu, odnosno da nastavi proces priključenja Uniji ostalih zemalja Balkana”.
Govoreći o dijalogu s Prištinom, Dežer je rekao da se ne sme dozvoliti „zamrznuti konflikt”, jer on nije u ničijem interesu.
On je naglasio da niko ne sme da sumnja u evropsku budućnost Srbije jer je ona deo Evrope i treba da nastavi približavanje EU.
Državni sekretar u Ministarstvu pravde i predsednik podgrupe stručne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja EU Slobodan Homen izjavio je da će Srbija učestvovati i u pripremama za otpočinjanje pregovora sa EU.
- Ovo je dokaz da EU ozbiljno računa na Srbiju i da ima želju i nameru da spremni dočekamo otpočinjanje pregovora. Za Srbiju, ovaj poziv znači priznanje za dosadašnji rad - napomenuo je on.
(E. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track