Stranke traže 100.000 evra od poslanika preletača

Kurir ekskluzivno saznaje

Stranke traže 100.000 evra od poslanika preletača

Politika -
Partije na taj način pokušavaju da spreče prelazak poslanika u druge stranke. Ugovori bi bili sastavljeni po uzoru na menice SRS

BEOGRAD - Bave se protivzakonitim radnjama!Čelnici stranaka traže od svojih budućih poslanika da garantuju kako neće prelaziti u druge partije, i to tako što će potpisati ugovor po kojem će biti dužni da stranci plate čak deset miliona dinara ako promene stranački dres, saznaje Kurir.Kako će ti ugovori biti pravno definisani, još nije poznato, ali se pretpostavlja da će to biti preko ličnih menica, po uzoru na rešenje do kojeg je došla Srpska radikalna stranka.Dosad je jedino SRS javno poručio svojim budućim poslanicima da će promena partije koštati deset miliona dinara. Iako to nameravaju da urade i ostale stranke koje će ući u Skupštinu, niko od njih to nije zvanično hteo da nam potvrdi (što je i razumljivo).Dušan Bajatović, potpredsednik SPS, priznaje da su socijalisti već jednom opekli s Banetom Ivkovićem, koji je bio preletač, ali ističe da se od tada mnogo toga promenilo.- Imamo poverenje u sve na listi SPS. Nisam čuo da je iko u stranci i pomenuo takvu mogućnost, a kamoli da je to stavio na glasanje. Jednom smo se opekli i vodimo računa o tome koga stavljamo na listu - ističe Bajatović.Ministar Zoran Stanković i član URS kaže da za njega data reč vredi više nego milioni evra.- Niko u URS nije ovo predložio, a kad bi se to desilo, jednostavno mog imena ne bi ni bilo na izbornoj listi. Kad dam obećanje, ispunim ga - kaže Stanković.Borislav Pelević iz SNS kaže da od naprednjačkih kandidata niko u stranci nije tražio da potpisuju ugovor.- A i kad bi to tražili, ne bi mogli da mi narede bilo šta. Stranke na svojim izbornim listama biraju najbolje kandidate, koji ne menjaju mišljenje kako vetar duva - smatra Pelević.Demokrata Srđan Milivojević ističe da se u DS zalažu za evropske vrednosti i to je upravo tekovina zakona koji je usvojen.- Vlasnik mandata je poslanik koji će da se bori za politička uverenja. Ne treba stranke da ga stavljaju u finansijske okove ako se ne slažu sa stavom vrha stranke.

URS: Imamo 245 kvalitetnih ljudiURS Mlađana Dinkića jedina je stranka koja na svojoj izbornoj listi ima 245 kandidata za poslanika. U toj stranci tvrde da nisu imali problem da nađu još petoro ljudi, već da su takvu listu hteli.- A što da stavimo 250? Kandidovali smo sve kvalitetne ljude koje imamo, a njih je 245. Da je 180, toliko bismo stavili, da je 250, opet toliko. Bolje je da stavimo na listu 245 kvalitetnih, nego 250 bilo kakvih ljudi - poručuju iz URS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track