RIK od Vlada Srbije traži pomogne za izbore na Kosmetu

RIK od Vlada Srbije traži pomogne za izbore na Kosmetu

Politika -
Tražimo do Ministarstva za Kosovo i Metohiju da hitno traži sastanak sa predstavnicima Unmika, kako bi razgovarali o načinu sprovođenja izbora, tehničkim stvarima i eventualnim problemima, rekao je Odalović

BEOGRAD - Republička izborna komisija zaključila je da bi bilo od izuzetnog značaja da Vlada Srbije i resorno ministarstvo RIK-u pruže neophodnu pomoć u uspostavljanju kontakta sa Unmikom, kako bi se obezbedili uslovi za sprovođenje parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji.

"Bilo bi od izuzetnog značaja da vlada, odnosno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju pruži svu neophodnu pomoć RIK-u uspostavljanju kontakta sa Unmik administracijom, kao i do sada, u cilju obezbeđivanja svih neophodnih uslova za sprovođenje izbora za poslanike Narodne skupštine na području AP Kosovo i Metohija", navodi se pismu koje će RIK uputiti premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću.

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je na sednici RIK-a da su parlamentarni izbori raspisani za celu teritoriju Srbije, pa i na Kosovu i Metohiji.

"Tražimo do Ministarstva za Kosovo i Metohiju da hitno traži sastanak sa predstavnicima Unmika, kako bi razgovarali o načinu sprovođenja izbora, tehničkim stvarima i eventualnim problemima", rekao je Odalović.

On je ponovio da RIK želi da razgovara sa Unmikom kome je mandat poveren Rezolucijom 1244. U pismu koje će biti upućeno Cvetkoviću navodi se šta je sve RIK uradio na pripremama za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji.

Kako piše, načelnicima upravnih okruga za područje južne pokrajine danas je upućen dopis u kome se podsećaju na obavezu predlaganja biračkih mesta na kojima će građani sa teritorije Kosova i Metohije glasati.

Navodi se i da će biti obrazovana radna tela RIK-a sa zadatkom da prikupljaju i objedinjuju predloge za stalni i prošireni sastav biračkih odbora, kao i da biračkim odborima na Kosovu predaju izborni materijal pre glasanja, preuzmu ga posle, i nakon toga ga predaju RIK-u.

Premijer Cvetković uputio je u ponedeljak RIK-u dopis u kome je zatražio obaveštenje o svim pitanjima i radnjama koje je RIK preduzeo u vezi sa sprovođenjem izbora za poslanike Skupštine Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track