Hojer: Ajnštajn ponovo može mirno da spava

CERN

Hojer: Ajnštajn ponovo može mirno da spava

Politika -
Direktor CERN sastao se u Beogradu i sa predsednikom Tadićem
BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Beogradu sa generalnim direktorom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Rolf-Diterom Hojerom.
Tadić je istakao značaj pridruženog članstva Srbije CERN-u za srpske naučnike, univerzitete i institute. Predsednik Srbije je ocenio da priključenje jednom takvom projektu ubrzava proces istraživanja i pruža mogućnost za ekonomski razvoj.
Tadić i Hojer potpisali su 10. januara 2012. godine, u Ženevi, sporazum kojim je Srbija postala pridruženi član te organizacije. Sastanku je prisustvovao i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.
Hojer je izjavio u Beogradu da "Ajnštajn ponovo može mirno da spava" jer je potvrđena njegova teorija po kojoj čestice ne mogu biti brže od svetlosti.
CERN je u septembru prošle godine objavio da su rezultati istraživanja "Opera" pokazali da su subatomske čestice neutrini brži od svetlosti, ali je ta međunarodna naučna institucija nedavno saopštila da je reč o grešci izazvanoj lošom vezom sistema za globalno pozicioniranje GPS i računara.
"Pošto je rezultat do kojeg su došli (u septembru) bio veoma interesantan, a i mediji i javnost su bili veoma zainteresovani za to, bilo je mnogo sugestija. Posle godinu dana razmatranja i provera naučnici su zaključili da postoje dva problema - čestice su bile brže i čestice su bile sporije. A u Italiji rade sličan eksperiment i to je način na koji nauka funkcioniše", rekao je Hojer na konferenciji u Vladi Srbije posle razgovora sa ministrom prosvete i nauke Žarkom Obradovićem.
Hojer je naveo da se o tome mora diskutovati na naučnom nivou i u javnosti, jezikom prihvatljivim za većinu građana, i istakao da je to dobro jer pokazuje interesovanje za nauku na kojoj je današnje društvo zasnovano.
"Ne znam kako je došlo do greške, ali nauka funkcioniše tako što se izvrši eksperiment, analiziraju se podaci i pronađe se nešto zanimljivo, a zatim se rezultati provere dva puta", rekao je Hojer.
Hojer je dodao da kada se ljudi koji su radili eksperiment uvere da su rezultati tačni, nezavisno da li oni nešto potvrđuju ili opovrgavaju, oni obaveste kolege o otkriću i kažu kolegama da i one to provere.
Profesor na Fizičkog fakulteta Petar Adžić rekao je da eksperiment u CERN-u nije konstatovao da bi čestice mogle da budu brže od svetlosti.
"Oni su dobili rezultat i naučnicima i kolegama u CERN-u su rekli 'mi smo dobili ovo, molimo vas, gde grešimo', a štampa i mediji su napravili da je to već rezultat. Dakle, oni su od kolega tražili pomoć da se vidi gde je greška i postoji mogućnost da je greška zaista postojala", rekao je Adžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track