Stefanović: Naći rešenje za sprovođenje izbora
Foto: Kurir

Stefanović: Naći rešenje za sprovođenje izbora

Politika -
Procedura je u toku, državni organi rade svoj posao. Republička izborna komisija, UNMIK i svi ostali treba da pronađu najbolje moguće rešenje da vidimo kako će se ta stvar odvijati, rekao je Stefanović

BEOGRAD - Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanovićrekao je da državni organi i UNMIK treba da nađu najbolje moguće rešenje za sprovođenje izbora na Kosovu.

"Procedura je u toku, državni organi rade svoj posao. Republička izborna komisija, UNMIK i svi ostali treba da pronađu najbolje moguće rešenje da vidimo kako će se ta stvar odvijati", rekao je Stefanović novinarima posle sednice skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.
On je dodao da se UNMIK i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ne mogu zaobići na Kosovu od 1999. godine. Na pitanje da li je Vlada Srbije ovastila RIK da sprovede i lokalne izbore na Kosovu, Stefanović je odgovorio da ne zna, ali da su "sve radnje u toku i da će odluke biti donete kad im bude vreme".
Povodom Rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se navodi da će Srbija, ako organizuje lokalne izbore na Kosovu, prekršiti međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, Stefanović je rekao da su odluke tog tela neobavezujuće i da ne mogu biti u koliziji sa srpskim Ustavom i zakonima. "To je stav većine poslanika evropskog parlamenta očigledno, ali su to isti oni poslanici koji su doneli i neke pozitivne odluke za Srbiju u nedavnoj prošlosti", kazao je Stefanović.
On je rekao da je EP organ Evropske unije "za respekt" i da Srbija mora s pažnjom pratiti njegove stavove, ali i podsetio da se u to telo biraju poslanici iz svih zemalja članica EU, od kojih je većina priznala nezavisnost Kosova. "Mi imamo Ustav, zakone i nacionalni interes i moramo ga se držati i sve učiniti da on bude maksimalno uklopljen sa našim strateškim pravcima kretanja u budućnosti i članstvom u EU ali istovremeno pokusavamo da našu politiku, koja je i Kosovo i EU, i koja je dobila svoju verifikaciju, i dalje potvrđujemo", rekao je Stefanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja