Stranke plaćaju kontrolore u inostranstvu

Izbori

Stranke plaćaju kontrolore u inostranstvu

Politika -
Ako pošalju posmatrače na birališta u inostranstvu moraće sami da snose sve njihove troškove, od putovanja do smeštaja i dnevnica

BEOGRAD - Sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović izjavio je da će stranke same snositi troškove ukoliko se odluče da pošalju kontrolore na biračka mesta u inostranstvu.

Svi učesnici na parlamentarnim izborima imaće pravo, u skladu sa zakonom, da postave svoje posmatrače na biračka mesta. Ko odluči da kontrolore pošalje na birališta u inostranstvu moraće sam da snosi sve njihove troškove, od putovanja do smeštaja i dnevnica. Za razliku od 2008. godine, neće biti izbornog turizma, kazao je Odalović za današnju "Politiku".

Od 22 liste, koje su učestvovale na izborima, 14 nije prešlo cenzus, a većina ih nije osvojila ni toliko glasova koliko je bilo potrebno da se skupe potpisi (10.000) da bi se takmičile. Baš ove liste iskoristile su zakon, ali i odluku RIK-a da finansira troškove, da pošalju svoje kontrolore u inostranstvo. Tako je državu 1.630 posmatrača u 38 zemalja koštalo oko 1,5 milion evra, navodi "Politika".

Odalovicić je kazao da pravo da pošalju posmatrače nisu koristile DS, SRS, SPS, G17Plus, DSS, dakle "stranke koje su i do tada i kasnije bile parlamentarne, a ovu mogućnost su, nažalost, iskoristile grupe građana i ostale stranke".

RIK je sada, objasnio je Odalović, svim učesnicima izbora ostavio na volju hoće li ili ne slati posmatrače ili će za taj posao angažovati nekog koje upisan u birački spisak u inostranstvu.

"Mogu da biraju, ali ukoliko odluče da šalju ljude iz Srbije moraju sami da snose sve troškove, nema novca iz budžeta za te namene", rekao je sekretar RIK-a.

"Predsednicima i članovima biračkog odbora i njihovim zamenicima u stalnom i proširenom sastavu na biračkim mestima u inostranstvu, pripada jednokratna naknada za rad u biračkom odboru i to - predsednicima i njihovim zamenicima po 25 evra, a članovima i njihovim zamenicima po 20 evra", naveo je Odalović.

Birački odbori u inostranstvu su u nadležnosti Ministarstva inostranih poslova, rekao je Odalović i dodao da se oni formiraju od članova naših diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track