Ištvan Pastor: SVM neće glasati u raspravi o Ustavu
Foto: Beta

Skupština Vojvodine

Ištvan Pastor: SVM neće glasati u raspravi o Ustavu

Politika -
Obezbeđivaćemo kvorum u fazi glasanja, ali nećemo zauzimati nikakav stav. Mislim da je ova Deklaracija za dnevno-političke namene i da se ova tema ne bi smela koristiti u takve svrhe, kazao je Pastor

NOVI SAD - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor, koji je i predsednik skupštine Vojvodine, izjavio je danas da će njegova stranka učestvovati u raspravi o Predlogu deklaracije o potrebi promene Ustava Srbije ili donošenja novog, ali da neće glasati o tom predlogu.

"Obezbeđivaćemo kvorum u fazi glasanja, ali nećemo zauzimati nikakav stav. Mislim da je ova Deklaracija za dnevno-političke namene i da se ova tema ne bi smela koristiti u takve svrhe", kazao je Pastor uoči početka sednice Skupštine Vojvodine.

Predlog Deklaracije je tokom usvajanja dnevnog reda izabran kao prva tačka koju je inicirala Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), uz podršku poslanika Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke (NDS).

Pastor je upozorio da je dokument Deklaracije sačinjen brzopleto i nedovoljno stručno, te da SVM zbog toga zastupa stav da ona donosi više štete nego koristi.On je ocenio da se Ustav Srbije mora menjati i da za to postoji potpuna saglasnost na političkoj sceni, ali da ovaj današnji potez "ne olakšava tu putanju, ni pokretanje javnog diskursa po tom pitanju, već ga otežava".

"Ovo je jedan dnevno politički potez i videćete, za nedelju dana se, čak i od strane onih koji su potpisali tu Deklaraciju, niko toga više neće sećati", dodao je Pastor.Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški rekao je da je motiv za podnošenje Deklaracije otvaranje javne rasprave na temu promene Ustava Srbije i položaja Vojvodine, odnosno da se u institucijama sistema počne razgovarati o toj temi. "Ne mislimo da je preuranjena, ni da je na štetu interesa Vojvodine.

Skupština mora da ima svoj stav po ovom pitanju i mora da se nametne kao institucija s kojom se mora razgovarati o tako bitnim pitanjima", kazao je Bogaroški.On je rekao da ako izostane podrška SVM-a, onda ta stranka treba da se zapita da li sebe smatra članom vladajuće koalicije i da li još zastupa iste stavove kao i ostatak koalicije.

Šef pokrajinskog odbora DS-a Miroslav Vasin kazao je da je ta stranka podržala predlog Deklaracije, ali da ne smatra da je većina koja će za nju glasati "nova većina u Skupštini"."Ovo nije nova većina i danas ćemo imati situaciju da će za većinu odluka glasati većina koja je to dve godine u Skupštini, a samo o Deklaraciji će biti drugačija", kazao je Vasin i najavio da će razgovori o rekonstrukciji biti nastavljeni posle sednice.

"Pregovori će biti nastavljeni u najkraćem roku posle ove sednice, a naša želja je da sadašanja koalicija opstane, ali da joj se pridruži NDS. Na razgovore o koncentracionoj vladi ćemo se odazvati samo ako bude precizno poznat dnevni red i o čemu će biti reči na sastanku", kazao je Vasin.Na pitanje da li bi novu vladu mogao da predvodi neko drugi, Vasin je odgovorio da će "novu vladu predvoditi (lider DS-a) Bojan Pajtić".

U Skupštini je u toku rasprava o Deklaraciji, a na dnevnom redu je i predlog poslovnika o radu Skupštine, zatim odluke o Pokrajinskoj vladi, upravi, zaštitniku građana i javnom pravobranilaštvu.Vladajuću većinu u Vojvodini čine DS, LSV i SVM, a DS i LSV pregovaraju sa NDS da pojačaju tu većinu. SVM je, s druge strane, nakon razgovora sa opozicionom SNS predložio formiranje koncentracione vlade u koju bi ušli svi koji se slože oko programa za Vojvodinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track