RIK proglasio 4 liste za izbore za nacionalne savete
Foto: Rojters

Izbori 26. oktobra

RIK proglasio 4 liste za izbore za nacionalne savete

Politika -
Većina predstavnika nacionalnih manjina biraće se na neposrednim izborima, dok će pripadnici poljske, makedonske, crnogorske i hrvatske nacionalne manjine birati svoje predstavnike putem elektorskih skupština

BEOGRAD - Republička izborna lista proglasila je danas još četiri izborne liste za učešće na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji su zakazani za 26. oktobar.

Na današnjoj sednici RIK je proglasio dve rusinske, jednu rumunsku i jednu mađarsku.Proglašene su liste "Za Ruski Krstur - Željko Kovač", "Zajedno za Rusine - Slavko Rac", "Zajednica Rumuna - Stevan Mihajlov" i "DZVM - Conka Aron".

RIK je do sada proglasio šest bunjevačkih, četiri slovačke, po dve grčke, romske i rumunske i po jednu aškalijsku, vlašku, mađarsku, nemačku, rusinsku, češku i ukrajinsku.RIK je vrhovni organ za sprovođenje neposrednih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina.Za 26. oktobar zakazani su izbori za Nacionalne savete albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, makedonske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske, hrvatske, crnogorske i češke nacionalne manjine.

Većina predstavnika nacionalnih manjina biraće se na neposrednim izborima, dok će pripadnici poljske, makedonske, crnogorske i hrvatske nacionalne manjine birati svoje predstavnike putem elektorskih skupština.Da bi nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, nužno je da je se u birački spisak upisalo 40 odsto ukupnog broja građana koji su se na popisu stanovništva 2011. godine izjasnili kao pripadnici neke nacionalne manjine.

Ruska i turska nacionalna manjina nisu podnele zahtev za obrazovanje posebnog biračkog spiska, pa samim tim ne izlaze na izbore.Manjine preko nacionalnih saveta mogu da ostvare svoje ustavno pravo na kulturnu samoupravu koje se odnosi na kulturu, informisanje, upotrebu jezika i obrazovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track