Ljajić: Priče o rejtingu i Šešelju zaista smešne

Ljajić: Priče o rejtingu i Šešelju zaista smešne

Politika -
Prema njegovim rečima, kada bi sudsko veće Haškog tribunala i donelo odluku da pusti Šešelja, to ne bi moglo da se dogodi pre izbora
BEOGRAD - Šef nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da su sve spekulacije o instrumentalizovanju slučaja Vojislava Šešelja u predizbornoj kampanji "najobičnija besmislica".
"Sve priče da naša lista pokušava da smanji rejting Srpske napredne stranke time što će Šešelj navodno doći iz pritvora tokom kampanje su zaista smešne", rekao je Ljajić, čija Socijaldemokratska partija Srbije na predstojeće izbore izlazi u koaliciji sa Demokratskom strankom, u okviru liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić".
Ljajić je objasnio da je Haškom tribunalu uputio pismo kojim nudi garancije Srbije za privremeno puštanje Šešelja iz pritvora Haškog tribunala zato što je lider Srpske radikalne stranke prvi put tako nešto zatražio od sudskog veća, a u negativnom odgovoru na njegov zahtev je, između ostalog, konstatovao da on nema garancije od Vlade Srbije.
"Ne želim ni ja, niti vlada koju predstavljam, da preuzimam odgovornost za zdravstveno stanje Šešelja, koje je vrlo loše. Ne želim da budemo percipirani kao neko ko je bio razlog zašto on nije pušten na privremenu slobodu, uostalom to je bila moja obaveza po zakonu, jer država je dužna da svakom svom državljanu koji se nalazi u Hagu, a koji se dobrovoljno predao, da garancije za privremeno puštanje na slobodu", rekao je Ljajić.
Prema njegovim rečima, kada bi sudsko veće Haškog tribunala i donelo odluku da pusti Šešelja, to ne bi moglo da se dogodi pre izbora, i zato su sve spekulacije o skrivenim namerama za najavu mogućnosti davanja garancija Šešelju još više besmislene.
"To što se sve ovo dogodilo mesec dana pre izbora, ja na to nikako nisam mogao da utičem", naglasio je Ljajić.
Srbija od Haškog tribunala, kako je rekao, još nije dobila odgovor na pismo koje je uputio, ali je uveren da će odgovora biti.
Ljajić, takođe, nije mogao da predvidi koliko bi moglo da traje pisanje presude Šešelju, ali bi, prema onome što su mu rekli predstavnici tog suda, presuda mogla biti doneta do kraja godine.
"Isključujem svaku vrstu ličnog odnosa, emocije, svojih uverenja kada se radi o ovoj temi. Moja obaveza je bila da sarađujemo sa Hagom i da se svi optuženici nađu tamo. Onoga trenutka kada se oni tamo nađu tamo, moja je obaveza po zakonu da vodim računa o njihom položaju i zdravstvenom stanju, i ja se krajnje principijelno odnosim prema svakom od optuženika", kazao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track