Najnovije vesti

NASTAVAK PREGOVORA: O članstvu Srbije u EU na Nikoljdan?
Foto: Ap

Italija želi da ubrza integracije

NASTAVAK PREGOVORA: O članstvu Srbije u EU na Nikoljdan?

Politika
09:08h
Ukoliko do toga dođe, u Briselu će se na međuvladinoj konferenciji otvoriti poglavlja 32 i 35, koja se odnose na finansijsku kontrolu i normalizaciju odnosa sa Prištinom

BEOGRAD - Nastavak pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji biće zakazan za 19. decembar.

Ukoliko do toga dođe, u Briselu će se na međuvladinoj konferenciji otvoriti poglavlja 32 i 35, koja se odnose na finansijsku kontrolu i normalizaciju odnosa sa Prištinom, na čemu posebno insistira Italija, koja želi da ubrza integracije Srbije pre nego što predsedavanje Evropskom unijom prepusti Letoniji.

List prenosi da takav stav ima i zvanični Berlin, nakon procene da postoje pomaci u primeni Briselskog sporazuma, a u vezi sa sporazumima o integrisanim upravljanjem prelazima, slobodi kretanja i distribuciji struje.

Takođe, kao pozitivno nemačka vlada ocenjuje održavanje Parade ponosa i formiranje radne grupe za otkrivanje okolnosti paljenja ambasada 2008. godine. Korak ka otvaranju dva poglavlja u decembru mogao bi da donese i izveštaj odlazećeg komesara za proširenje Štefana Filea, koji će u oktobru izvestiti Evropsku komisiju o napretku Srbije, te bi tada mogao i da zatraži otvaranje poglavlja u decembru.

List, pozivajući se na izvore bliske briselskoj administraciji, navode da je rezervni plan da u decembru bude objavljeno da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja, a da se konferencija na kojoj će se to dogoditi bude zakazana za 21. januar sledeće godine.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević istakla je za Novosti da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 32 za koje je gotova pregovaračka pozicija, a da je za otvaranje poglavlja 35 neophodno formiranje Vlade na KiM.(Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...