Vukomanović: Predsedavanje OEBS šansa koju Srbija ima jednom u pola veka
Foto: Marina Lopičić

2015. godina veliki izazov

Vukomanović: Predsedavanje OEBS šansa koju Srbija ima jednom u pola veka

Politika -
Preuzimanje od Švajcarske mesto predsedavajućeg će biti veliki izazov i velika šansa da se Srbija nakon dve decenije izolacije vrati na globalnu međunarodnu scenu kao pouzdan, odgovoran i efikasan partner u međunarodnoj zajednici, dodala je Vukomanović

BEOGRAD - Mesto predsedavajućeg OEBS-om je "šansa koju Srbija dobija jednom u pola veka", i svi kapaciteti države bi trebalo da budu usmereni u cilju promocije njenog pozitivnog i mirotvornog imidža", izjavila je Dijana Vukomanović, šefica delegacije srpske skupštine na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Švajcarskoj.

"Krajnje je vreme da prevaziđemo sve naše unutrašnje tenzije i konflikte, i da pokažemo da Srbija ima jedinstven državni nastup na međunarodnoj sceni", rekla je Vukomanović, a saopštila je skupština Srbije.

"Sledeća 2015. godina, kada Srbija od Švajcarske preuzima mesto predsedavajućeg OEBS-om će biti veliki izazov i velika šansa da se Srbija nakon dve decenije izolacije vrati na globalnu međunarodnu scenu kao pouzdan, odgovoran i efikasan partner u međunarodnoj zajednici", dodala je ona.

Vukomanović je ukazala i na ulogu parlamentarne diplomatije i velikog konstruktivnog doprinosa koji srpski poslanici, zajedno sa diplomatama, predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Srbije usmeravaju u ubrzano jačanje kapaciteta da Srbija što bolje i efikasnije obavi ulogu predsedavajuće zemlje OEBS-om.

Na trodnevnom Jesenjem zasedanju, Parlamentarne skupštine OEBS-a, koja se održava u Švajcarskoj, zemlji koja ove godine predsedava ovom globalnom organizacijom, od 3. do 5. oktobra, okupilo se oko 450 parlamentaraca iz 57 država članica, kao i iz partnerskih zemalja ne-članica iz regiona Mediterana.

Glavna tema Jesenjeg zasedanja PS OEBS-a posvećena je ulozi parlamenata država-članica pred bezbednosnim izazovima sa kojima se ceo svet suočava: raznovrsnim pretnjama ekstremizma, globalnoj trgovina oružjem, kao i modelima zaštite manjinskih i prava migranata. Prvi dan Jesenjeg zasedanja počeo je debatom u okviru Mediteranskog foruma kako bi se razmotrili modeli OEBS-a u suočavanju sa bezbednosnim izazovima, kao što je islamski ekstremizam i drugi oblici ekstremizma i terorizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track