NA PUTU KA EVROPI: Izveštaj EK o Srbiji pozitivan uz manje zamerke
Foto: Fonet

Napredak

NA PUTU KA EVROPI: Izveštaj EK o Srbiji pozitivan uz manje zamerke

Politika -
Ton celog dokumenta je u načelu pohvalan, a Evropska komisija je istakla pozitivan utisak o uvođenju tržišnih zakona u sprsku ekonomiju, merama koje su usvojene za smanjenje budžetskog deficita, te o održavanju Parade ponosa

BRISEL - Izveštaj Evropske komisije o Srbiji biće u osnovi pozitivan, uz naglasak na neophodnost sprovođenja strukturnih reformi, saznaje se u Briselu.

Komisija će 8. oktobra zvanično objaviti izveštaje o napretku država regiona, a Evropska unika kao uslov za sve zemlje Balkana navodi jačanje pravne države i mere za privredni oporavak.

Kada je Srbija u pitanju, ton celog dokumenta je u načelu pohvalan, a Evropska komisija je istakla pozitivan utisak o uvođenju tržišnih zakona u sprsku ekonomiju, merama koje su usvojene za smanjenje budžetskog deficita, te o održavanju Parade ponosa. Iako izveštaj Evropske komisije neće sadržati zahtev da se Srbija prilključi sankcijama protiv Rusije, u zaključcima će se naći konstatacija da Srbija nije do kraja uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, uz očekivanje da to postepeno učini do formalnog učlanjenja u Uniju. Uz to, Srbija će u izveštaju dobiti negativnu ocenu zbog slabljenja sloboda i nezavisnosti medija i jačanje tendencija autocenzure, u kombinaciji sa nepoželjnim uticajem na uređivačku politiku, kao i zbog manjka nezavisnosti i nepristrasnosti u delovanju pravosuđa. Kada je reč o otvaranju prvih poglavlja u procesu pridruživanja Srbije sa EU, izveštaj neće sadržati nikakvu konkretnu preporuku Komisije kada bi to moglo da se desi. Ipak, procenjuje se da to neće biti pre januara 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track