Ministar Antić: S Putinom i o energetici
Foto: Zorana Jevtić

Uoči dolaska ruskog predsednika

Ministar Antić: S Putinom i o energetici

Politika -
Ministar rudarstva i energetike kazao je da bi, ako bude vremena, dve strane mogle da razgovaraju o problemu dugovanja Petrohemije NIS-u, kao i o mogućnosti obezbeđenja nižih cena gasa

BEOGRAD - Prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina moglo bi doći do razgovora i o rešavanju energetskih pitanja između dve države, kaže Aleksandar Antić.

Ministar rudarstva i energetike Srbije je novinarima na otvaranju sajmova energetike i ekologije u Beogradu kazao da bi, ako bude vremena, dve strane mogle da razgovaraju o problemu dugovanja Petrohemije Naftnoj industriji Srbiji (NIS), kao i o mogućnosti obezbeđenja nižih cena gasa za, pre svega, hemijsku industriju Srbije.

"Verujem da će Putin i naš premijer Aleksandar Vučić i to prokomentarisati", rekao je Antić.

Antić je kazao da Ministarstvo svakodnevno razgovara sa NIS-om i Gaspromom u vezi s dugovanjima Petrohemije i dodao da očekuje da bi do dolaska ruskog predsednika u Beograd 16. oktobra moglo da se naprave ključni koraci u pravcu rešavanja problema.

Ministar je podsetio da Petrohemija duguju NIS-u 260 miliona evra i da je tokom razgovora s NIS-om, u kome je Gasprom većinski vlasnik, razgovarano da se dug podeli na tri kategorije. Prema tom predlogu, deo potraživanja bi bio otpisan ili bi se uradila konverzija potraživanja za vlasništvo u Petrohemiji. Treći način je da se deo novca vrati NIS-u, dodao je Antić.

On je napomenuo da je o tome bilo reči i pre nekoliko meseci kada je delegacija Srbije, koju je predvodio Vučić, imala sastanke i sa Putinom i sa premijerom Ruske Federeacije Dmitrijem Medvedevim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track