Šmit: Saradnja s Rusijom ne kvari odnose Srbije s EU
Foto: Nebojsa Mandic

Nemački ministar poljoprivrede u Beogradu

Šmit: Saradnja s Rusijom ne kvari odnose Srbije s EU

Politika -
Kristijan Šmit je sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i ministarkama Udovički i Bošković obišao radove u Obrenovcu

BEOGRAD - Kristijan Šmit, ministar za ishranu i poljoprivredu Nemačke, poručio je juče da dobra saradnja između Srbije i Rusije nikako ne ugrožava odnose naše zemlje s Evropskom unijom. Naime, on je naglasio da saradnja nikada ne može da ugrozi neki put, ali da se mora znati koji je put pravi.- Stekao sam utisak da je izgrađena svest o tome i da je Srbija deo Evrope. Smatram da će u dogledno vreme postati članica EU - kaže Šmit i dodaje da cilj treba da nam bude dobro partnerstvo s Ruskom Federacijom.Obišao radove - Nas trenutno zabrinjava Ruska Federacija zbog ponašanja u Ukrajini, ali mi pre svega moramo imati cilj da izgradimo dobro partnerstvo s Rusijom. Ne nalazimo se u trci za zone uticaja, nego želimo da izgradimo evropski dom - ko to ne vidi, još nije stigao u 21. vek - rekao je Šmit u Zabrežju kod Obrenovca koje je obišao s gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i ministarkama Kori Udovički i Snežanom Bogosavljević Bošković.Šmit se juče sastao i s predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Njih dvojica su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede, kao i o jačanju regionalnih odnosa.Premijer Vučić posebno je zahvalio na pomoći u otklanjanju posledica nakon poplava.Prvi nam pomogli- Nemačka je među prvima reagovala i ponudila značajnu finansijsku pomoć - rekao je Vučić, nakon čega je Šmita informisao i o reformskim merama koje je Srbija usvojila od početka mandata ove vlade, a čime su stvoreni povoljni uslovi za strana ulaganja.Ministar Šmit se posebno osvrnuo na mogućnost saradnje u oblasti poljoprivrede, naročito šumarstva, nudeći stručnu pomoć nemačkih eksperata.Nemački ministar posetio je i jedan vrtić u Obrenovcu koji je obnovljen zahvaljujući donaciji nemačke privrede.(D. T.)

ZainteresovaniNEMCI BI DA ULAŽU U PROIZVODNJU HRANEI ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković razgovarala je s nemačkim kolegom koji je ponudio ekspertsku pomoć za saniranje posledica poplava na vodoprivrednim objektima i 500.000 evra za projekat sanacije štete u šumarstvu.Šmit je preneo da u Nemačkoj vlada veliko interesovanje kompanija za ulaganje u sektor proizvodnje hrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track