DSS napustili Samardžić i Petković!

Otišli iz stranke

DSS napustili Samardžić i Petković!

Politika -
Samardžić je, kao razlog odlaska iz stranke, naveo da je nova predsednica stranke Sanda Rašković Ivić promovisala ideju suverenizma umesto političke i vojne neutralnosti

BEOGRAD - Donedavni potpredsednik i portparol Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić i Petar Petković saopštili su danas da napuštaju tu stranku jer je napustila politiku neutralnosti i gurnula u drugi plan brojne osnivače partije.

Samardžić je naveo da je nova predsednica stranke Sanda Rašković Ivić promovisala ideju suverenizma umesto političke i vojne neutralnosti.

"Ovo je ogromna razlika i veliko pomeranje u temeljnom opredeljenju stranke. U Srbiji su danas sve stranke za suverenu Srbiju, a, do skoro, samo jedna za političku i vojnu neutralnost. Promenom programske pozicije sada se ni ta jedna ne razlikuje od ostalih", naveo je bivši potpredsednik DSS-a.

Prema njegovim rečima, pored toga, pri glasanju za članove Glavnog odbora nisu izabrane pristalice platforme poraženog kandidata za predsednika DSS-a Miloša Aligrudića, među kojima je najveći broj osnivača.

"Oni su podržali program u potpunoj saglasnosti sa dosadašnjom politikom DSS-a koju je utemeljio i vodio Vojislav Koštunica. Pokazalo se da je bilo moguće izvesti glasanje koje precizno eliminiše drugu stranu, ali i da ideja političke i vojne neutralnosti Srbije može u najbolju ruku ostati samo kao paravan za drugačiju politiku stranke", naveo je Samardžić.

Petar Petković je kazao da iz DSS-a odlazi jer su kadrovske promene u stranci, "koje su bile potpuno prirodne, dovele do potpuno neprirodnih programskih promena".

"Žila kucavica Programa Demokratske stranke Srbije jeste politička i vojna neutralost za koju se svog snagom zalagao njen utemeljivač Vojislav Koštunica", naveo je Petković, uz napomenu da se sada to zalaganje menja u zastupanje takozvanog suverenizma.

"Uvođenje suverenizma, kao glavnog načela buduće politike, predstavlja direktno i otvoreno suprostavljanje dosadašnjim načelima političke i vojne neutralnosti. Idejom suverenizma DSS-a gubi identitet koji je građen pune 22 godine. Pod izgovorom da suverenizmom DSS treba da se približi Rusiji, skrivena je opasnost koja zapravo Srbiju udaljava od Rusije, a približava je EU", naveo je Petković. DSS je juče, sa istim obrazloženjem, napustio osnivač i dugogodišnji lider stranke Vojislav Koštunica. Sanda Rašković Ivić je odbacila optužbe da menja program stranke i optužila Koštunicu da je izneverio članstvo DS S-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track