DS: Stefanović odgovoran za ugroženu bezbednost građana
Foto: Fonet

Bura zbog incidenta na utakmici

DS: Stefanović odgovoran za ugroženu bezbednost građana

Politika -
DS navodi činjenice i podseća da je i predsednik Srbije ocenio da je na utakmici nedostajala samo eksplozivna naprava u letelici pa da se stekne utisak o povezanosti sa teroristom broj jedan u svetu

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) zahtevala je danas ostavku ministra Nebojše Stefanovića "jer je objektivno odgovoran za ugroženu bezbednost građana", a umesto toga bavio se pritiskom na javni servis - Radio Televiziju Srbije.

U saopštenju dostavljenom medijima, nakon odgovora Stefanovića na isti Pajtićev predlog da ministar podnese ostavku, DS navodi činjenice i podseća da je i predsednik Srbije ocenio da je na utakmici "nedostajala samo eksplozivna naprava u letelici pa da se stekne utisak o povezanosti sa teroristom broj jedan u svetu".

"To su činjenice, a sve ostalo je samo bežanje od odgovornosti kome su doktor Stefanović i SNS skloni", navodi DS. DS podseća da čak ni predsednik Srbije nije isključio mogućnost da je dron, koji se pojavio iznad stadiona na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, mogao da nosi nešto daleko opasnije od transparenta sa zastavom velike Albanije.

Kada je reč o slobodi medija, DS ponavalja da nje nema u zemlji kojoj ministar policije disciplinuje medije. "Podsećamo doktora Stefanovića da se u izveštaju Evropske komisije navodi da su zabrinuti za stanje slobode govora i na razne vrste pritisaka koji se sprovode nad medijima".

U tom izveštaju, iako to Stefanović demantuje, navodi se rastući trend samocenzure kombinovane s uticajima na uređivačku politiku i sa serijom slučajeva intervencija protiv veb sajtova u prvih šest meseci, a tome treba dodati i da se ukidaju emisije koje su dozvoljavale da se suprotstavljaju mišljenja.

Funkcioner SNS je demantujući da u Srbiji postoji problem slobode medija naveo da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju pohvalila napredak Srbije na evropskom putu - posebno navodeći najveći do sada napredak u oblasti slobode medija, što, kako je ocenio Stefanović, dovoljno govori o odnosu Srpske napredne stranke prema novinarskoj profesiji.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je danas da je zgrožen vređanjem premijera Aleksandra Vučića u direktnom prenosu RTS sa utakmice Srbija - Albanija, a posebno ćutanjem i nedostatkom reakcije ljudi iz javnog servisa, nevladinih organizacija i novinarskih udruženja.

Pajtić je kasnije zatražio od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da podnese ostavku zbog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanije i da prestane da diciplinuje javni servis.

"Apsolutno je nedemokratski da ministar policije umesto da podnese ostavku zbog jučerašnjih događaja na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije, javno disciplinuje javni servis. Nije Radio- televizija Srbije policijska stanica, niti se njome upravlja pendrekom", naveo je Pajtić u pisanoj izjavi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track