Miščević: Ne treba žuriti sa otvaranjem poglavlja 1
Foto: Beta

Skup Slobodno kretanje robe

Miščević: Ne treba žuriti sa otvaranjem poglavlja 1

Politika -
Problem nije sam tok pregovora, već je u ovom segmentu potrebno dobro se preračunati kada je šta moguće uraditi, navela je šefica pregovaračkog tima Srbije

BEOGRAD - Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević ocenila je danas da ne treba žuriti sa otvaranjem poglavlja 1 o slobodnom prometu robe,već da je potrebna dobra analiza situacije i priprema za primenu propisa EU.

"Problem nije sam tok pregovora, već je u ovom segmentu potrebno dobro se preračunati kada je šta moguće uraditi", rekla je Miščević na skupu Slobodno kretanje robe u kontekstu pregovora o pristupanju EU. Ona je dodala da će verovatno na osnovu iskustava Hrvatske i Crne Gore postojati tri seta merila za otvaranje tog poglavlja.

Navela je da je najmanji problem napraviti plan kada će se Srbija u potpunosti uskladiti s propisima EU, ali da je prethodno potrebno rešiti mnoga druga pitanja, poput poboljšanja sistema inspekcija. Pomoćnica ministra privrede za privredni razvoj Jelena Spasić ocenila je da nije novina da srpska privreda nije konkurentna i dodala da će morati da se fokusira na izvoz.

U Srbiji 99,8 odsto preduzeća spadaju u kategoriju malih i srednjih, navela je ona, dodavši da će biti potrebno da se rade na njihovom udruživanju i zajedničkom nastupu na tržištu.

"Potrebno je omogućiti malim i srednjim preduzećima da izađu na veća tržišta u čemu će im pomoći i preuzimanje standarda koji važe na evropskom tržistu", navela je Spasićeva.

Ona je ocenila da u Srbiji postoje izvozna preduzeća koja preuzimaju standarde, ali da ozbiljnu prepreku predstavljaju strukturni problemi, i navela da su u konkurentnim industrijskim granama neka preduzeća i dalje u vlasništvu države. Miščevićeva i Spasićeva su naglasile da je neophodno upoznati privrednike sa Filip Penington novi ambasador Kanade u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track