SVE ZA PARE: Poslanici se prodaju ko na pijaci
Foto: Beta Dragan Gojic

Koliko košta čast srpskih tribuna

SVE ZA PARE: Poslanici se prodaju ko na pijaci

Politika -
Naprednjak Igor Mirović tvrdi da je njihov poslanik podneo prijavu jer mu je nuđen mito do 100.000 evra da pređe u DS. Reč je o Predragu Ginculju, koji je poslanik iz redova SNS u parlamentu Vojvodine

BEOGRAD - Političari ne biraju sredstva da opstanu na vlasti, zbog čega su spremni većinu da obezbede čak i kupovinom poslanika.Na ovdašnjem tržištu, kako saznajemo, poslanički mandat košta od 100.000 do neverovatnih 300.000 evra.Ozbiljno krivično deloPraksa prodaje mandata za keš, stan i kola postoji još od devedesetih godina. Prvi su je uveli socijalisti, a ovih dana su za isto optužene demokrate. Lider DS Bojan Pajtić uspeo je u ponedeljak da sačuva fotelju vojvođanskog premijera jer su ga, uz demokrate i LSV, podržala i četiri poslanika SDS (iako je na nivou stranke odlučeno da ne glasaju za Pajtića), kao i radikal Stojan Tintor i Vera Ugrinčić Ilić iz PSS Bogoljuba Karića, koja je prekjuče naprasno prešla u DS.U SNS su odmah po završetku sednice ocenili da slučaj Karićeve poslanice pokazuje čistu kupovinu poslanika.- Jedan naš poslanik je pre mesec i po dana prijavio MUP i dostavio dokaze da mu je nuđeno od 50.000 do 100.000 evra da napusti poslanički klub SNS i pređe u DS - kaže Igor Mirović, potpredsednik SNS.

Tvrdi da nije kupovao poslanike... Bojan Pajtić
Tvrdi da nije kupovao poslanike... Bojan Pajtić

Svi se izvlačeKako Kurir nezvanično saznaje, reč je o naprednjaku Predragu Ginculju. Kurir je juče pokušao od Ginculja da dobije dodatne informacije, ali nije odgovarao na naše pozive. Ipak, u MUP nam je potvrđeno da se ceo slučaj ispituje.- Prijava je podneta, načinjena je službena beleška - rečeno nam je u MUP.Analitičar Cvijetin Milivojević kaže da bi poslanici za prodaju mandata mogli krivično da odgovaraju tek ako „ih neko uhvati na delu“.- Oni su vlasnici svojih mandata i mogu da se vade da su zbog ideologije. Političari prodaju veru za večeru, ponašaju se kao na pijaci. I ništa se ne preduzima zbog nedostatka dokaza, a nama ostaje da se zgražavamo nad nemoralom - navodi on i dodaje da postoje slučajevi kupovine poslanika za jednokratnu upotrebu - podršku nekom zakonu.

Premijer o rekonstrukcijiLEPA JE SLIKA VLADE U KOJOJ SU ČANAK, ŠEŠELJ, KARIĆ, PAJTIĆPremijer Aleksandar Vučić izjavio je da će uskoro biti izbori u Vojvodini i da će se tad videti kome će građani dati podršku:- Lepa je slika u kojoj su Čanak, Šešelj, Karić, Pajtić. Ne vidim koji su to stručnjaci ušli u rekonstruisanu Vladu i šta će dobro doneti građanima.

ČinjeniceTOP TRI TRGOVINE- 1993. socijalisti za 300.000 maraka kupuju četiri poslanika SRS da bi izabrali Dragana Tomića za predsednika skupštine.- 1996. socijalisti kupuju 10 poslanika SRS. Svaki od njih dobija po 100.000 dolara, stan i kola. Navodno postoji snimak DB koji sve dokazuje.- 2005. PSS Bogoljuba Karića ušao u parlament iako nije učestvovao na izborima, i to preko tadašnje poslanice SPO Blagice Kostić i još troje poslanika. Navodno, Karić je za mandat nudio između 200.000 i 300.000 evra i stan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track