DAČIĆ U BERLINU: EU da zadrži pažnju na Zapadnom Balkanu
Foto: Tanjug

Konferencija šefova diplomatija

DAČIĆ U BERLINU: EU da zadrži pažnju na Zapadnom Balkanu

Politika -
Očekujemo da i u mandatu nove Evropske komisije i u novom sazivu Evropskog parlamenta tema proširenja ostane u fokusu EU i država članica, istakao je ministar spoljnih poslova

BERLIN - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Berlinu da je od suštinske važnosti da Evropska unija zadrži pažnju na Zapadnom Balkanu, pošto je evropska perspektiva ključni faktor za unapređenje regionalne saradnje i uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Govoreći na Šestoj konferenciji šefova diplomatija Jugoistočne Evrope u organizaciji Instituta Aspen, Dačić je rekao da je uspešnost dijaloga Beograda i Prištine pokazala da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu za Zapadni Balkan i da je potvrdila da je EU neizostavan faktor u promovisanju mira i stabilnosti u regionu.

"Upravo zbog toga je od suštinske važnosti da Evropska unija zadrži pažnju na Zapadnom Balkanu. Duboko sam uveren da je to zajednički interes svih nas", istakao je on na konferenciji u Berlinu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Očekujemo da i u mandatu nove Evropske komisije i u novom sazivu Evropskog parlamenta tema proširenja ostane u fokusu EU i država članica", rekao je Dačić. On je ukazao da je naša zemlja opredeljena da nastavi aktivnu i konstruktivnu politiku regionalne saradnje, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom, što je potvrdilo i održavanje regionalne konferencije ministara spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana o ekonomskom upravljanju i povezanosti u Beogradu 23. oktobra.

Srpski šef diplomatije je ponovio da je ključni spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da je vizija zajedničke evropske budućnosti - vizija svih nas na Zapadnom Balkanu."Punopravno članstvo zemalja regiona u EU vidimo kao rezultat zajedničkog rada i partnerskog odnosa Zapadnog Balkana i EU. Ne tražimo od EU i njenih institucija nikakva popuštanja u kontekstu ispunjavanja kriterijuma za članstvo", poručio je on.

On je naglasio da je Srbija spremna na produbljenu saradnju u cilju ubrzanja evropske integracije regiona, kako sa onima koji su već odmakli u procesu evropskih integracija, tako i sa onima kojima tek predstoje ključni koraci na tom planu."Istovremeno, smatramo izuzetno važnim da na tom putu svako napreduje u skladu sa sopstvenim rezultatima, bez nametnutog ujednačavanja tempa pridruživanja", kazao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja