Najnovije vesti

BEZUSLOVNO: Hag će sutra pustiti Šešelja i ako on odbije slobodu!
Foto: Beta Ap

Luder radikala u Beogradu u narednih nekoliko dana

BEZUSLOVNO: Hag će sutra pustiti Šešelja i ako on odbije slobodu!

Politika
Veće je dodalo da, s obzirom na okolnosti, nije neophodan pristanak optuženog. Pretpostavlja se da će lider radikala sutra krenuti za Beograd

HAG - Sudsko veće Haškog tribunala donelo je odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, rekla je Tanjugu portparol Haškog tribunala Magdalena Spalinska.  Prepostavlja se da će Vojislav Šešelj tek sutra krenuti za Srbiju.

Iz vrha SRS za Kurir je potvrđeno da je Šešelj bezuslovno pušten na slobodu i da će se u narednih nekoliko dana stići u Beograd.

U podnesku Tribunala navedeno je da je Sudsko veće na sopstvenu inicijativu i iz humanitarnih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, "imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbeglo najgore", naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

Ta odluka bi, kako je navedeno u podnesku, trebalo da omogući Šešelju lekarsku negu "u najadekvatnijem mogućem okruženju", a Veće je, takođe dodalo, da, s obzirom na okolnosti, nije neophodan pristanak optuženog. Istovremeno, zaštita svedoka i integritet postupka moraju biti garantovani, naglasilo je Sudsko veće.

Veće je, kako piše u podnesku, nedavno razmatralo mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, ali je moralo da prekine tu inicijativu, jer još nisu bili ispunjeni uslovi koje je nametnulo Veće.

Vlada Srbije juče je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja. Sudsko veće, koje je, u međuvremenu, dobilo i dodatne informacije o pogoršanju zdravlja optuženog, zaključilo je da će Šešelj poštovati uslove - da ne utiče na svedoke i žrtve i da će se pojaviti pred Tribunalom kada mu to bude naloženo.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...