Najnovije vesti

Vučić: Francuzi će graditi metro!
Foto: Nemanja Pancic

Susret premijera Srbije i Francuske

Vučić: Francuzi će graditi metro!

Politika
Francuski šef vlade Manuel Vals poručio da se Srbija nalazi na istorijskoj prekretnici i da deli iste ambicije kao i srpski premijer

BEOGRAD - Francuski premijer Manuel Vals poručio je juče, nakon sastanka s predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, da odnose Srbije i Francuske treba osnažiti mnogo jačim ekonomskim vezama i istakao da je njegova zemlja spremna da pruži podršku Srbiji.

Premijer Vučić najavio je da će radovi na beogradskom metrou početi 2016. godine, ali i da postoji mogućnost da Srbija s francuskim partnerima izgradi novu pistu na aerodromu „Nikola Tesla“.

Pozdrav na francuskom

Delegacije Srbije i Francuske juče su prisustvovale biznis-forumu a zatim i potpisale šest poslovnih sporazuma. Srpski premijer se prisutnima obratio na francuskom. Vals, koji je u Srbiju došao s predstavnicima 35 francuskih firmi, istakao je da Francuska shvata da se Srbija nalazi na istorijskoj prekretnici i da ima ambicije za Srbiju poput onih koje ima srpski premijer Aleksandar Vučić.

- Poseta se odvija u ključnom trenutku za bilateralne odnose naše dve zemlje, koji su obeleženi dubokim vezama. Ti odnosi danas treba da se ojačaju mnogo jačim ekonomskim vezama - poručio je Vals i dodao da je na privrednim subjektima da obezbede ideje, investicije i radna mesta.

Premijer Francuske je rekao da je ponosan što je prvi tako visoki zvaničnik ove zemlje koji je posle 13 godina došao u Srbiju.

- Pozivam da se zajedno i odlučno okrenemo budućnosti, a zajednička sudbina dve države je Evropa - istakao je Vals.

Prednosti ulaganja

Premijer Vučić najavio je da će radovi na beogradskom metrou početi 2016. godine i istakao da je s Valsom razgovarao i o Aerodromu „Nikola Tesla“, da postoji potreba za novom pistom, koju bi, kako je naveo, Srbija mogla da izgradi s francuskim partnerima.

- S gostima iz Francuske razgovarao sam i o metrou u Beogradu. Memorandum koji je potpisan treba da bude obaveza i, nakon mera fiskalne konsolidacije koje Srbija sprovodi i učinka koji budu donele, moglo bi da se krene u izgradnju. Srbija je veoma dobro mesto za francuske investicije, a ima i slobodnu trgovinu sa zemljama EU, Ruskom Federacijom, Kazahstanom i Turskom - rekao je premijer.

- Francuska je jedan od najvažnijih privrednih partnera Srbije. Privredna i trgovinska razmena rastu, dostižući desetogodišnji maksimum. Vrednost robne razmene između Srbije i Francuske lane bila je 719 miliona evra, što je rast od 15,5 odsto u odnosu na godinu pre toga. Izvoz Srbije u Francusku je bio 256,6 miliona evra, a uvoz 453 miliona - rekao je on.

Kako saznajemo, bilo je i firmi zainteresovanih za „Telekom“

 

Pokloni
PREMIJERI RAZMENILI DRESOVE

Premijer Vučić poklonio je francuskom kolegi Manuelu Valsu knjigu „Geopolitički leksikon“ i dres Crvene zvezde, a od njega je dobio dres francuske reprezentacije i flašu vina. Vučić je sinoć ugostio Valsa u restoranu „Kalemegdanska terasa“. Večeri su prisustvovali i ministri Bratislav Gašić, Jadranka Joksimović i Aleksandar Vulin. Gosti su uživali u živoj akustičnoj muzici, a na meniju su se našli teletina i jagnjetina.

Šta je sve juče potpisano:

1. Memorandum o razumevanju o gradnji metroa između Vlade Republike Srbije, Vlade Republike Francuske i Grada Beograda.
2. Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o socijalnoj sigurnosti.
3.Sporazum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstva za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Republike Francuske u oblasti saobraćaja i infrastrukture.
4.Sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti javno-privatnog partnerstva
5. Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije, Aerodroma „Nikola Tesla“ i kompanije „Vansi aeropor“ o razvoju međunarodnih aerodroma u Republici Srbiji.
6.Pismo o namerama između javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ i javnog preduzeća „Snajder elektrik“.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...