DAČIĆ: Šešeljev povratak ne može destabilizovati Srbiju
Foto: Fonet

U oči posete Hrvatskoj

DAČIĆ: Šešeljev povratak ne može destabilizovati Srbiju

Politika -
Neko ko je 11 godina u pritvoru bez presude ne može da bude, bar ne više, političko pitanje za Srbiju. On je danas samo humanitarni problem, istakao je Dačić

ZAGREB - Povratak Vojislava Šešelja iz Haga u Beograd ne može da destabilizijue Srbiju, izjavio je ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

"Neko ko je 11 godina u pritvoru bez presude ne može da bude, bar ne više, političko pitanje za Srbiju. On je danas samo humanitarni problem", istakao je Dačić.

Na pitanje zašto Srbija još nije imenovala svog ambasadora u Hrvatskoj, Dačić je rekao da je nasledio stanje u kojem u desetak ambasada širom sveta Srbija nije imala ambasadore, među ostalima u SAD-u, Kini, Nemačkoj i Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, cilj srpskih vlasti je da do nove godine postave sve ambasadore, što znači da će u nekoliko sledećih nedelja biti imenovanja, među ostalima i ambasadora u Hrvatskoj, ali i generalnog konzula u Rijeci.

Od skore posete Hrvatskoj Dačić očekuje "da naše odnose nastavimo da gradimo ne na emocijama, koje su, bilo da su pozitivne ili negativne, po pravilu prepreka raciju, već da počnemo da prepoznajemo međusobne interese i dopustimo da oni budu temelj naših odnosa".

Na pitanje da li je Srbija nakon posete ruskog predsednika Vladimira Putina imala problema sa Briselom, Dačić je odgovorio:

"Bilo je pitanja, što ne podrazumeva automatski i sumnju i verujem da je Srbija na njih dobro odgovorila, pre svega svojim jasnim opredeljenjem za EU, što je naš strateški cilj.

"Predsednik Putin je došao u Beograd kao gost proslave 70. godišnjice oslobađanja Beograda jer je sovjetska Crvena armija, zajedno sa jugoslavenskim partizanima, učestvovala u okončanju nemačke okupacije i Beograda i mnogih drugih delova bivše zajedničke države. I to je sve. Nikakvog podteksta nije bilo u tome niti je Srbija pobrkala svoje prioritete. EU je, među njima, na prvom mestu", rekao je šef srpske diplomatije.

Kad je reč o mogućnosti da bi, kako navodi hrvatski list, insistiranje Beograda na neuvođenju sankcija Rusiji moglo da uspori put Srbije prema EU, Dačić je izjavio:

"S obzirom na odluku EU da na pet godina zamrzne prijem novih članova, naš put u EU svakako neće biti brz. Ono što može biti brzo jeste ispunjavanje svih obaveza koje donosi proces priključenja, uključcujući proces usklađivanja naše spoljne politike sa evropskom.

"To ne znači da Srbija, koja je ekonomski i energetski vezana uz Rusiju, treba da prednjači u onome što je danas odnos Evrope prema Rusiji. Mi u tome jesmo i treba da budemo na začelju, vodeći računa o našim nacionalnim i ekonomskim interesima, a ne o tuđima", istakao je Dačić.

On je dodao da je jasno da Srbija nije neko ko je u stanju da uvede sankcije velikim državama poput Rusije ili bilo koje druge velike zemlje.

"Baš zato osnova naše politike je trud da održimo dobre odnose sa svima i to tako što ćemo se truditi da budemo deo rešenja, a ne problema", naveo je Dačić.

Kad je reč o Ukrajini, Srbija priznaje teritorijalni integritet te zemlje i nudi da se iskustva iz pregovora s Prištinom iskoriste pri traženju kompromisa i rješenja, rekao je Dačić.

( Tanjug/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track