GAŠIĆ: Poštujemo integritet Ukrajine, ali nema sankcija Rusiji!
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Poseta Belorusiji

GAŠIĆ: Poštujemo integritet Ukrajine, ali nema sankcija Rusiji!

Politika -
Govoreći o krizi u Ukrajini, Gašić je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN i da se zalaže za mirno rešavanje svih problema. Podvukao je, takođe, da se ne razmatra uvođenje sankcija Rusiji, imajući u vidu tradicionalno vekovno prijateljstvo dva naroda

MINSK - Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se u Minsku sa ministrom odbrane Belorusije general-potpukovnikom Jurijem Viktorovičem Žadobinom sa kojim je konstatovao da su sveukupni politički odnosi dve zemlje odlični i da u njima ne postoje otvorena pitanja.

Tokom razgovora o aktuelnim političko-bezbednosnim temama, Gašić je istakao da srpsko predsedavanje OEBS-om u 2015. godini predstavlja veliku čast za našu zemlju, ali i da znači veliku odgovornost imajući u vidu ozbiljne krize i konflikte koji potresaju različite delove sveta.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Gašić je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN i da se zalaže za mirno rešavanje svih problema. Podvukao je, takođe, da se ne razmatra uvođenje sankcija Rusiji, imajući u vidu tradicionalno vekovno prijateljstvo dva naroda.

Foto: Ministarstvo odbrane srbije
Foto: Ministarstvo odbrane srbije

Gašić je u razgovoru istakao da je članstvo u EU naš strateški cilj, kao i da Srbija želi da ostvari saradnju i dobre odnose sa svim partnerima i na istoku i na zapadu. Naglasio je da se saradnja sa NATO odvija u okviru programa Partnerstvo za mir i da Srbija nastavlja da sprovodi politiku vojne neutralnosti.

Ministri su potpisali Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, čime će se stvoriti formalno-pravni uslovi za dalje unapređenje saradnje. Gašić i Žadobin složili su se da postoji prostor za unapređenje i intenziviranje bilateralne vojne saradnje, koja se do sada odvijala u vojno-ekonomskoj i naučno-tehničkoj oblasti. Ministri su se dogovorili da se u narednom periodu održavaju redovne bilateralne konsultacije na godišnjem nivou, kako bi se definisali modaliteti saradnje.

Predloženo je uspostavljanje saradnje vojnoobaveštajnih i bezbednosnih službi u funkciji borbe protiv terorizma, kao i uspostavljanje vojno-vojne, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje.

Ministar odbrane razgovarao je i sa zamenikom premijera Vlade Belorusije Petrom Prokopovičem i prvim zamenikom predsednika Državnog vojno-industrijskog komiteta Igorom Bikovim.

Gašić će posetiti Vojnu akademiju i 558. Avijacijski remontni zavod i položiće venac na Spomenik-obelisk na Trgu Pobede u Minsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track