Tadić usmeno obavestio Dejanovićevu

Tadić usmeno obavestio Dejanovićevu

Politika -
Pošto dobijem pismo od Tadića imaću formalno nekoliko dana da raspišem izbore kako bi bili održani 6. maja, rekla je predsednica Skupštine Srbije

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović potvrdila je da ju je predsednik Srbije Boris Tadić obavestio usmeno o svojoj odluci da skrati mandat i sada očekuje njegov naredni potez - zvanično pismo u toku dana.

Nakon toga, dodala je, imaće formalno nekoliko dana da raspiše izbore kako bi bili održani 6. maja, zajedno sa lokalnim, parlamentarnim, i pokrajinskim.

"Predsednik Tadić me usmeno obavestio. Očekujem da će pismo stići u toku dana, a onda imam do 7. aprila još dva dana da raspišem izbore, kako bi oni bili 6. maja, odnosno kako bismo pre svega uvažili faktor ekonomičnosti", rekla je Đukić-Dejanović u izjavi novinarima.

Ona je ukazala da je u više navrata bilo reči o tome da je najbolje da svaki pojedinac izrazi svoju volju ako izlazi samo na jedne izbore, ali da je trenutno Srbija u takvom ekonomskom, političkom, državnom momentu da je potrebno sve to objediniti.

Prema njenim rečima to je potrebno ne samo iz razloga ekonomičnosti, nego i potrebe da Srbija krupnim koracima učini sve što je u interesu njenih građana, a to znači da ne treba čitavu 2012. posvetiti izborima.

Đukić Dejanović je precizirala da su ovlašćenja predsednika Skupštine u novonastaloj situaciji određena Ustavom i zakonima.

"Samo deo ovlašćenja se prenosi na predsednika Skupštine. Nisam neko ko je zamenik predsednika, ali ga zamenjujem u zemlji i inostranstvu, primam akredititve, imam određene nadležnosti u odbrani zemlje i komandovanju vojskom. Naravno, raspisujem i izbore", objasnila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track