Automobili Vlade Srbije u Prištini zasuti kamenjem

Dvoje uhapšeno

Automobili Vlade Srbije u Prištini zasuti kamenjem

Politika -
Premijer Mirko Cvetković uputio oštar protest Ketrin Ešton, šefu UNMIK-a Faridu Zarifu i šefu EULEKS-a Gzavije De Marnaku

BEOGRAD - Vlada Srbije saopštila je danas da su dva automobila u kojima su bili članovi njene delegacije danas kamenovani u centru Prištine, nedaleko od sedišta Euleksa. U saopštenju se navodi da je premijer Srbije Mirko Cvetković tim povodom uputio oštar protest visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, šefu UNMIK-a Faridu Zarifu i šefu EULEKS-a Gzavije De Marnaku.

Član delegacije lakše povređen

Prema navodima iz saopštenja Vlade Srbije, jedan član delegacije je lakše povređen u napadu, koji se dogodio nešto posle 16 sati, kada je grupa huligana kamenovala dva automobila vladine delegacije, koja je u pokrajini boravila sa zadatkom da implementira dogovore postignute u tehničkom dijalogu sa vlastima u Prištini. Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković zatražio je od šefova međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa svojim mandatom, sprovedu hitnu istragu i napadače privedu pravdi."Radi se o još jednom pokušaju ekstremista da zatraše srpsko stanovništvo u južnoj pokrajini, da spreče dijalog i implementaciju dogovora i mirno rešavanje problema", istakao je premijer Cvetković.

Policija potvrdila napad

Policija Kosova potvrdila je da su danas oko 16.00 časova u Prištini kamenovana vozila delegacije Srbije koja su obezbeđivali pripadnici kosovske policije. Policija Kosova je saopštila da je uhapsila dve osobe za koje se sumnjalo da su kamenovale vozila, ali da je posle ispitivanja kod nadležnog tužioca jedna osoba puštena kući. "Kao posledica kamenovanja od osumnjičenih osoba, dva vozila delegacije su pretrpela manju materijalnu štetu, pošto su na njima razbijeni bočni prozori. Nisu povređene osobe koje su bile u vozilima", navodi se u saopštenju. Pripadnici policije su odmah reagovali kako bi sprečili incident i uspeli su da uhapse osobu za koju se sumnja da je učestvovala u kamenovanju. Policija je privela i drugu osumnjičenu osobu koja je nakon davanja iskaza oslobođenja odlukom nadležnog tužioca.

"Konvoj delegacije Srbije je pod pratnjom Policije Kosova ispraćen do policijske stanice kako bi se nastavile zakonske procedure", navodi se u saopštenju. U policijskoj stanici je članovima delegacije ponuđena medicinska pomoć koju su odbili uz obrazloženje da nisu pretrpeli povrede i da za to ne postoji potreba, dodaje se u saopštenju policije i ističe da je nakon završetka procedure delegacija pod pratnjom policije nastavila put.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track