STRAZBUR: Evropski parlament sprema osudu Šešeljevih nastupa
Foto: Reuters

Glasanje u četvrtak

STRAZBUR: Evropski parlament sprema osudu Šešeljevih nastupa

Politika -
EP oštro osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i poziva vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava, piše u radnoj verziji rezolucije

STRAZBUR - Evropski parlament oštro osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i poziva vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava, piše u radnoj verziji rezolucije, o kojoj bi poslanici trebalo da glasaju u četvrtak, 27. novembra.

"EP najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na području bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjava na dan sećanja za žrtve Vukovara", piše u radnoj verziji dokumenta u koju je Tanjug imao uvid.

EP će, kako stoji u radnoj verziji, od Vlade Srbije tražiti da se distancira od izjava lidera radikala, u kojima on poziva na prekrajanje granica na Balkanu i pogrdno govori o drugim narodima i njihovim predstavnicima. Još se ne zna kako će izgledati finalni nacrt rezolucije, koja je na zahtev hrvatskih poslanika prošle nedelje po hitnoj proceduri uvedena u dnevni red plenarnog zasedanja EP u Strazburu, a ovih dana predmet je intenzivnih konsultacija poslaničkih grupa.

Jedna od stvari oko koje još nije postignuta saglasnost je i formulacija kritike na račun Haškog tribunala, koji je Šešelja, posle 12 godina pritvora, pustio na privremenu slobodu bez presude i bez zabrane političkog delovanja.Dok pojedini poslanici traže da se Tribunalu u Hagu upute kritike zbog lošeg vođenja postupka, drugi podsećaju da je Evropski parlament dosad zdušno podržavao Tribunal i zahtevaju da se primedbe ublaže, saznaje agencija iz izvora bliskih radnoj grupi za izradu rezolucije.

Finalni tekst nacrta rezolucije biće usaglašen do četvrtka, kada će poslanici glasati o njemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track