NEMARNI: Pola Vlade Srbije krije koliko troši iz budžeta!

Poverenik podneo izveštaj o radu ministarstava

NEMARNI: Pola Vlade Srbije krije koliko troši iz budžeta!

Politika -
Rodoljub Šabić izjavio da veliki broj ministarstava nije objavio potpune podatke o budžetu i javnim nabavkama

BEOGRAD - Polovina ministarstava Vlade Srbije u informatoru o radu nije objavila potpune podatke o budžetu za ovu godinu i javnim nabavkama, saopštio je juče poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.Domaći zadatak nisu uradila ministarstva na čijem su čelu Željko Sertić (privrede), Vanja Udovičić (omladine i sporta) i Ivan Tasovac (kulture i informisanja). Ona nisu objavila podatke ni o odobrenom budžetu za 2014. ni o njegovoj realizaciji, dok su ministarstva koja vode Dušan Vujović (finansija), Nebojša Stefanović (unutrašnjih poslova), Zlatibor Lončar (zdravlja) i Aleksandar Vulin (rada) objavila odobreni budžet, ali ne i podatke o njegovoj realizaciji.Nekoliko ministarstava javnosti nije stavilo na uvid ni podatke o javnim nabavkama i njihovom planu i realizaciji. To zasad skrivaju ministarstva finansija, spoljnih poslova, zdravlja, omladine i sporta i rada, dok je Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo samo realizovane javne nabavke, ali bez plana.Šabić naglašava da ministarstva moraju da promene praksu neobjavljivanja podataka o budžetu i javnim nabavkama, odnosno informacija koje su veoma čest i legitiman predmet interesovanja javnosti.- Neophodno je da ministarvornije - ocenio je poverenik Šabić.

Šabić: Mora se prestati sa praksom neobjavljivanja podataka
Šabić: Mora se prestati sa praksom neobjavljivanja podataka

Kurir je juče poslao pitanja svim ministarstvima čiji podaci nisu javni, a odgovor je stigao iz resora kulture i finansija.- Dopunili smo podatke - tvrde u Ministarstvu kulture, dok iz Ministarstva finansija kažu da sve informacije već postoje na sajtu.

Nemanja NenadićPOOŠTRITI KAŽNJAVANJENemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Kurir da neobjavljivanje informacija o trošenju budžeta nije nov problem, te da takva praksa postoji već godinama.- Problem je u tome što nije delotvoran nadzor koji vrši upravna inspekcija. Nadzor bi trebalo da se poveri povereniku - kaže Nenadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track