SAZNAJEMO: Vučić potpisuje ugovor o izgradnji brze pruge
Foto: Rojtzers

Šta nam donosi predstojeći kineski samit

SAZNAJEMO: Vučić potpisuje ugovor o izgradnji brze pruge

Politika -
Sporazum o izgradnji železnice će potpisati šefovi vlada Kine, Srbije,Mađarske, Grčke i Republike Makedonije. Nova železnička pruga prostiraće se od Budimpešte preko Beograda i Skoplja do Pireja a vozovi će ići preko 200 na sat

BEOGRAD - Na samitu Kine i 16 država centralne i istočne Evrope, koji će se u Beogradu održati 16. decembra, biće potpisan ugovor o izgradnji pruge od Budimpešte do Pireja, saznaje Kurir u vrhu Vlade.- Ugovor s kineskim premijerom Li Kećengom potpisaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, Mađarske Viktor Orban, Grčke Adonis Samaras i Makedonije Nikola Gruevski, a najveći deo novca za izgradnju pruge, kojom će vozovi ići brzinom od oko 200 na sat, obezbediće kineska strana povoljnim kreditima. To će biti jedna od najbržih železnica u Evropi. Detalje će na samitu obelodaniti grčki premijer Samaras - saznaje Kurir od izvora u Vladi Srbije, koji dodaje da je premijeru Srbije potvrđeno da će na samit doći svi učesnici.Učesnici potvrdili- Vučić je nedavno lično pozvao telefonom sve premijere država učesnica i još tada je njegov hrvatski kolega Zoran Milanović najavio svoj izostanak zbog ranije ugovorenih obaveza. Priča da ne dolazi zbog situacije s Vojislavom Šešeljom nije tačna - kaže izvor našeg lista.Inače, o izgradnji pruge nedavno je bilo reči i tokom nedavne posete premijera Vučića Kini.- To će biti veoma koristan projekat u trenutnoj ekonomskoj situaciji u Evropi - rekao je tada premijer Kine Li Kećeng.Ekonomista Milan Kovačević ocenjuje da je projekat izgradnje pruge dobar i da može da donese korist Srbiji.

Brze pruge... Vozovi će ići 200 na sat
Brze pruge... Vozovi će ići 200 na sat

Ekonomski se širi- Kina ima mnogo novca i deviznih rezervi i sada bi da se ekonomski širi na Evropu. Ako sada dobro ispregovaramo o projektu izgradnje pruge, onda i te kako možemo imati koristi - kaže Kovačević i dodaje da samit srpskoj prestonici vraća imidž regionalnog lidera.Do sada je samit organizovan u Varšavi i Budimpešti, kad su Srbija, Kina i Mađarska postigle dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda. Samit 16 država centralne i istočne Evrope u Beogradu biće najveće okupljanje na najvišem nivou još od Samita nesvrstanih 1989. godine. Dolazak kineskog premijera je i prvi dolazak šefa kineske vlade posle skoro 30 godina.

Dragomir AnđelkovićKINA VELIKI INVESTITORAnalitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je održavanje samita za Srbiju veoma važno.- Još uvek nismo svesni koliko je Kina moćna i koliko je značajno što je odlučila da investira u ovaj deo sveta. Srbija će od kineskih investicija imati dugoročnu korist, a izgradnja pruge je ozbiljan ekonomski projekat i biće magnet za druge investitore - kaže Anđelković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track