HAŠKA SPRDNJA SA SRBIJOM: Od Vučića sad traže da uhapsi Šešelja!
Foto: Dado đilas I Nebojša Mandić

Skandal: Tužilaštvo za ratne zločine pokušava da uvali vruć krompir srbiji

HAŠKA SPRDNJA SA SRBIJOM: Od Vučića sad traže da uhapsi Šešelja!

Politika -
Igre bez granica: Glavni tužilac za ratne zločine Serž Bramerc zatražio od sudskog veća da se lider SRS vrati u Hag. Šef radikala Vojislav Šešelj poručio da se u tamnicu vraća samo ako ga uhapse i isporuče premijer i predsednik Srbije

BEOGRAD - Tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zatražio je od sudskog veća da opozove odluku o privremenom puštanju na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja!

Po svoj prilici, ocena je sagovornika Kurira da je zahtev Haškog tribunala pokušaj da se srpskoj strani, odnosno administraciji premijera Srbije uvali vruć krompir i da se lopta prebaci na naš teren.

I sam lider radikala je po povratku iz Holandije rekao da bi bio istorijski paradoks da Vučić i Tomislav Nikolić moraju da ga isporuče Hagu i da tu priliku nikako ne bi propustio!

- Nema mog dobrovoljnog povratka u Hag. Kad izdaju nalog Vladi Srbije, odlučivaće šta će da rade, ja neću bežati - rekao je Šešelj.

Bacili loptu u naše dvorište... Aleksandar Vučić
Bacili loptu u naše dvorište... Aleksandar Vučić

Oglušio se o usloveU zahtevu tužilaštva navodi se da je Šešelj pušten na privremenu slobodu iz humanih razloga i da su mu zbog toga postavljeni minimalni uslovi, ali da se on oglušio o njih.„Odmah je počeo da daje neprihvatljive i zapaljive izjave, da vređa žrtve, i jasno je rekao da se neće dobrovoljno vratiti u Hag“, piše u zahtevu. Bramerc navodi da Šešelj treba da se vrati u Hag, gde bi se razgovaralo o njegovom zdravstvenom stanju i uslovima koje bi morao da prihvati kako bi ponovo bio pušten na privremenu slobodu.Lider SRS juče nije želeo da se izjašnjava o odluci tužilaštva.Zamenik stranke Nemanja Šarović poručio je da je Šešelj svoj posao u Hagu završio i da se tamo neće vraćati. - Odluka tužilaštva nije nas iznenadila, ali nas je nasmejalo - dodaje Šarović.

Nije odustao od govora mržnje... Vojislav Šešelj
Nije odustao od govora mržnje... Vojislav Šešelj

Rasim Ljajić, šef Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, Bramercovu odluku ocenjuje kao neprimerenu i skandaloznu.- Haški sud očigledno hoće da to nametne Srbiji kao problem broj jedan u 2015. godini, ali mi nećemo dopustiti da nas neko uvlači u spor između tužilaštva i sudskog veća. Neka prvo odluče šta će sa ovim predmetom, i neka nas onda obaveste - kaže Ljajić.Advokat Toma Fila kaže da je ova odluka dokaz da Americi i EU ne odgovaraju naši odnosi s Rusijom.Satanizacija- Ovim potezom ili želi da se dokaže nekome, ili se iza svega krije pokušaj destabilizacije Srbije, naročito ako imamo u vidu da je usledio nakon što je Evropski parlament doneo rezoluciju o Šešelju. Pokušavaju da satanizuju Srbiju - kaže Fila, dok politički analitičar Dragomir Anđelković navodi da je Tribunal ovim napravio duplu zamku za Vučića.- Doneli su odluku da bez ikakvih uslova puste Šešelja, i to samo da bi izvršili politički pritisak na Vučića. Ovim zahtevom prave duplu zamku za Vučića, i to sve u cilju da mu se sroza rejting - kaže Anđelković i dodaje da Šešelj i ne treba da bude u Hagu.

Promenio odluku... Serž Bramerc
Promenio odluku... Serž Bramerc

Šešeljeve izjave po povratku iz haga- Neću se dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, moraće da me hapse Nikolić i Vučić- Ne odustajem od programa velike Srbije- Pretio sam osvetom Vučiću i Tomi. Ako ne stignem da se osvetim ja, to će se preneti na pokolenja- Radovao sam se ubistvu Ðinđića- Ðinđić je bio mali Hitler iz našeg sokaka- Možda Amerikanci spremaju političku egzekuciju Aleksandra Vučića, ali ja nemam ništa s tim- Čak je Nikolić odlikovao i onu ustašku kurvu Mariju Crnobori

Haški tribunalODLUKA U DOGLEDNO VREMEU Hagu kažu da će o Bramercovom zahtevu raspravljati u „dogledno vreme“.- Tužilaštvo je u petak po podne podnelo zahtev za opoziv odluke o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu. Ovaj zahtev sad je pred pretresnim većem i ono će doneti odluku po tom zahtevu u dogledno vreme - kažu u pres-službi Haškog tribunala.

ČinjeniceZahtevi tužilaštva- Da se odluka o Šešeljevom puštanju opozove- Šešelj potkopao duh odluke o oslobađanju- rasprava o zdravstvenom stanju

Evropski parlamentUSVOJENA REZOLUCIJAEvropski parlament usvojio je rezoluciju o lideru SRS, u kojoj se navodi da snažno osuđuju njegovo ratno huškanje, podsticanje na mržnju, Srpski premijer je reagovao na usvajanje rezolucije rekavši da je to pokušaj da ponize Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track